Деветата Национална конференция на ДПС избра единодушно Мустафа Карадайъ за председател на партията.

Това съобщиха от пресцентъра на ДПС, след като - припомняме, в 16:30 часа започна закритата за медиите част от форума.

До момента Карадайъ управляваше движението заедно Четин Казах и Рушен Риза, след внезапното отстраняване на предишния председател Лютви Местан.

С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път”, е заявил след избора си развълнуван Карадайъ. Председателят е благодарил на почетния председател Ахмед Доган и конференцията за доверието.

Конференцията е избрала новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията.
В зала 3 на НДК са били 856 делегата от общ брой 896, се казва още в съобщението.

Припомняме, за първи път от три години насам публично се появи и почетният председател Ахмед Доган, който остана безмълвен пред медиите, но не напусна през цялото време залата.

Доган се появи в НДК,  неистово посрещнат от ДПС
Обновена

Доган се появи в НДК, неистово посрещнат от ДПС

Припомняме преди 3 години точно в същата зала

С приветствено слово към делегатите се обърна президента на партията АЛДЕ Сър Греъм Уотсън, Ханс Ван Баален, президент на Либералния интернационал и вицепрезидента Робърт Браун, видеообръщение изпрати и лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верховщат.

Към делегатите се обърнаха и многоуважаваните гости от Република Турция Кямил Съндър – Генерален секретар на Народно Републиканската партия, Саффет Санджаклъ – депутат от Националистическата народна партия, кмета на Одрин – Реджеб Гюркан, Вефа Салман – кмет на Ялова, който подари и портрет на Мустафа Кемал Ататюрк.

От българските гости делегатите бяха приветствани от Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ, почетния председател на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, заместник-председателя на партията Атанас Мерджанов, зам.-председателя на АБВ Румен Петков, Красимира Ковачка лидер на БДЦ, Светлин Танчев председател на Народен съюз, Гюнер Тахир председател на НДПС, поздравителни адреси изпратиха лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и председателят на КНСБ Пламен Димитров.