Българската делегация, водена от министъра на финансите и гуверньор за България в Групата на СБ Пламен Орешарски, проведе заключителните си срещи в Сингапур на Годишните срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на СБ и МВФ, с Майкъл Деплер - директор на европейския департамент в МВФ и с Джон Липски - първи заместник управляващ директор на МФВ.

По време на разговорите с представители на Фонда, финансовият министър Пламен Орешарски представи актуалното икономическо състояние на България, както и изпълнението на програмата с Фонда до момента. Удовлетворени от доброто финансово изпълнение, представителите на МВФ насърчиха българското правителство да продължи предпазливата фискална политика, както и рестрикциите по линия на разходите.

Майкъл Деплер препоръча фискалните цели за следващата година да останат същите, като се отчитат и нарастващите разходи след присъединяването на страната ни към ЕС, доколкото дефицитът по текущата сметка не показва подобрение.

В рамките на работната сесия българската делегация се срещна и с представителите на Сити груп. Те проявиха интерес не само към конкретно участие в осигуряване на финансиране за АЕЦ Белене, но и към големите инфраструктурни проекти под формата на Публично частно партньорство (ПЧП). Представителите на Сити груп заявиха намерение да разширят дейността си в България през следващата година.