Временно управляващият генералното ни консулство в Одеса Мирослав Енков разговаря с местния полицейски началник за кражбата на паметника на българския поет и революционер Христо Ботев, съобщиха от МВнР.

Българският дипломат връчи нота на Представителството на Министерството на външните работи на Украйна в Одеса с молба да бъдат предприети необходимите постъпки от страна на украинските компетентни институции за възстановяване и опазване на паметника.

От Министерството на външните работи на Република България осъждат вандалския акт срещу бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса. 

Откраднаха паметника на Христо Ботев в Одеса

Откраднаха паметника на Христо Ботев в Одеса

Монументът е открит в обект за скрап

Според началника на Приморския отдел на Националната полиция на Украйна в град Одеса Вячеслав Маковей бюстът на Христо Ботев сега се намира в полицията и е в добро състояние.

Бюстът е бил откраднат в нощта срещу 30 юни с цел предаване срещу пари в пункт за изкупуване на метали. Издирва се извършителят на престъплението.

От местната полиция предлагат да направят възможното за поправяне на паметника. Представители на българското национално малцинство в Украйна вече са изразили желание да съдействат за неговото възстановяване.