МВнР изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съобщават от пресцентъра на МВнР. Поводът са констатирани многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България, по време на протестите в Скопие.

В нотата се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави. МВнР определя като особено притеснителни е, недоброжелателните прояви в публичното пространство в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на Република Северна Македония и региона.

Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство, заявиха от МВнР.

Припомняме, че през последната седмица в Скопие се провеждат протести, организирани от опозицията ВМРО-ДПМНЕ. Те се противопоставят на предложението на френското председателство, което да отвори пътя на РСМ за преговори за членство в ЕС. Протестиращите определят т.нар. френско предложение като опит за българизация на страната.

Отношенията межу РСМ и България се обтегнаха след като бе запален български културен център в Битоля, само няколко дни след неговото откриване. За деянието бе задържан македонския изпълнител Ламбе Алабаковски.

В края на юни българския парламент прие предложението на френското председателство и вдигна ветото срещу РСМ.

Протестите в Скопие: Конституцията не е тоалетна хартия

Протестите в Скопие: Конституцията не е тоалетна хартия

Спрете българизацията отново е основен лозунг