Българското посолство в Париж е в постоянен контакт с френските власти и със сънародниците ни, блокирани край Доувър, съобщават от МВнР.

Причината са затрудненията при преминаване от Великобритания към Франция и новите условия за влизане на френска територия.

По данни на външното ни министерство засега няма сигнали за бедстващи българи във Франция заради ограниченията.

Още вчера българското посолство в Париж е предало писмо от министъра на транспорта Росен Желязков до френския му колега Жан-Батист Джебари, в което българската страна сигнализира за множество блокирани български превозвачи на границата между Великобритания и Франция, като е отправена молба те да бъдат пропуснати и да продължат пътуването си през Франция.

Франция приема влизащи от Великобритания само с отрицателен PCR тест

Франция приема влизащи от Великобритания само с отрицателен PCR тест

Българите да се обръщат при нужда към посолствата

Късно снощи френското правителство реши да отвори границата с Великобритания - всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на страната, при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01.

Пътуващите трябва да представят резултатите от тестовете преди отпътуването. Тестове ще се правят на място за блокираните граждани, като в момента френските и британските власти преговарят за условията, както и за местата, на които ще бъдат извършвани.

Ако резултатът от бързия тест е позитивен, е необходимо да се направи PCR тест. При позитивен резултат и от PCR теста гражданите ще бъдат подлагани на 10-дневна карантина, като властите във Великобритания са поели ангажимент да осигурят условия за това.

Десетки българи са блокирани край Доувър

Десетки българи са блокирани край Доувър

Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета

Британските лаборатории, които провеждат антигенен тест вариант VUI-2020-12-01, могат да бъдат намерени на адрес:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing.

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

(section Providers : general testing)

https://biogroup-laboratory.co.uk/covid-19/find-a-covid-19-test-centre/

(Possible sans rdv mais en s"enregistrant en ligne)

https://doctap.co.uk/services/coronavirus-test/

https://www.thelondongeneralpractice.com/

https://www.doctorcall.co.uk/private-gp-services/coronavirus--covid-19--testing

https://www.londondoctorsclinic.co.uk/services/certificates-medicals/fit-to-fly-certificates-and-letters/