От Министерството на външните работи (МВнР) излязоха с опровержение на твърдения на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов за проблеми заради консулствата на страната ни при издаването на работни визи за чужденци, желаещи да работят в България.

В четвъртък Налбантов заяви пред БНР, че чужденци чакат по 2 седмици в консулствата, за да си внесат документите за работни визи, като намекна, че се искат и рушвети.

"На първо място бихме искали да отбележим, че за съжаление, българските консулски служби, особено в страни извън ЕС, страдат от недостатъчно кадрово, финансово и материално-техническо обезпечаване и работят на предела на своя капацитет", посочват от външното ни министерство. От ведомството посочват още, че са предложили конкретни мерки за трайното разрешаване на проблема, които обаче няма как да бъдат изпълнени в кратки срокове.

Депутатите приеха промени за наемането на граждани на трети страни за сезонна работа

Депутатите приеха промени за наемането на граждани на трети страни за сезонна работа

Визите на определени лица ще може да се удължават, без да се налага да напускат страната

Освен това както всяка година министерството е предприело действия за допълнително подсилване на консулските служби през летния сезон, за да могат да се справят с нарастващите нужди на българските работодатели и туристическия бранш през летния сезон. В консулствата, в които се очаква увеличаване на броя на заявленията за визи, включително и в споменатата от Налбантов консулска служба в Посолството на България в Делхи, се командироват допълнително служители.

"По отношение на твърденията за корупционни практики в Делхи считаме, че ако г-н Налбантов разполага с достоверна информация за случаи на корупция в български консулски представителства, следва да подаде сигнал по съответния ред до компетентните структури в държавата", изтъкват от МВнР. За момента в министерството не са постъпвали сигнали за участие на служители в подобни корупционни практики.

От външното министерство заявяват също, че докато Веселин Налбантов не докаже твърденията си по съответния ред, отправените от него обвинения могат да бъдат разглеждани само като опит за оклеветяване на служителите в българските консулски служби и МВнР.

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

С цел улеснение на процедурата по наемане на персонал за туристическия бранш от трети страни