От Министерството на външните работи (МВнР) са поканили международни наблюдатели за предстоящите парламентарни избори на 11 юли 2021 г. Това е в изпълнение на международните ангажименти на ведомството и съгласно Изборния кодекс.

От МВнР допълват, че постоянното ни представителство във Виена е изпратило вербални ноти с покана до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Поканата е била оповестена и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Покани са били отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез постоянното ни представителство в Страсбург, както и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) чрез генералното ни консулство в Истанбул. МВнР ще предложи на ЦИК да регистрира като международни наблюдатели посочените от тези организации представители.

Международното наблюдение ще бъде допълнителна гаранция за провеждането на честни избори, което е основен приоритет на правителството, категорично е министерството.