Постепенно се възстановява нормалната работа на посолството ни в Киев и консулската служба. Очаква се следващата седмица да започне работата му след възстановяване на комуникационните канали.

Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев на пресконференция в МВнР. 

Възстановиха дейността на българското посолството в Киев

Възстановиха дейността на българското посолството в Киев

Ще бъде ръководено от временно управляващ и ще работи в ограничен състав

По думите му, на 26 септември ще се проведе най-важната среща на ООН - Общото събрание в Ню Йорк. "Основният дебат на общото събрание на ООН по време на 77-ата сесия ще бъде водоразделен момент", посочи Коджабашев. Ръководител на делегацията ще бъде външният министър Николай Милков и още седем дипломати ще участват в делегацията.

Основни приоритети за страната ни по време на срещата ще бъде обсъждане на войната в Украйна, предизвиканата от нея криза - продоволствена и енергийна и преодоляване на последиците от пандемията COVID-19. Ще бъде обсъдена и тамата Устойчиво развитие 2030.

МВнР разпространи протокола, подписан със Северна Македония

МВнР разпространи протокола, подписан със Северна Македония

Сканирана версия на протокола ще бъде качена утре и на сайта на Министерството на външните работи

Днес и утре ще се проведе 20-то заседание на историческата комисия с РС Македония каза Коджабашев. Той поясни, че преди два дни в просветното министерство се е провела среща с членовете на смесен състав. "МОН има готовност да изпълни всички договорености и ангажименти, очакваме същото и от македонската страна", подчерта той. 

Българските членове на Смесената историческа комисия по Договора за добросъседство със Северна Македония са представили пред министерствата на образованието и на външните работи на 12 септември постигнатите досега резултати в сферата на образованието.

Кирил Топалов: Северна Македония не иска да влезе в ЕС

Кирил Топалов: Северна Македония не иска да влезе в ЕС

Правят каквото им диктува майка Сърбия, а на майка Сърбия й диктува Русия

Започва подготовка по прилагането на договореностите, стана ясно на брифинга.

Инициативата за референдум против Договора с България няма да попречи на изпълнението на поетите от Скопие ангажименти, смятат от българското външно министерство. Председателят на македонския парламент Талат Джафери отхвърли инициативата като противоконституционна, коментира заместник външния министър. По думите му този въпрос ще бъде актуален, тъй като левицата и ВМРО-ДПМНЕ засега оспорват само в публичното пространство това решение, но от юридическа гледна точка то стои доста непоклатимо.

Все още няма решение кой ще представлява страната ни на погребението в понеделник на британската кралица Елизабет Втора, съобщиха още от външното ведомство.

ВМРО-ДПМНЕ пита македонците искат ли отпадане на Договора за приятелство с България

ВМРО-ДПМНЕ пита македонците искат ли отпадане на Договора за приятелство с България

Това е въпросът за предстоящия референдум