"За или против отпадане действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?"

Това е въпросът, който македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ формулира за инициирания от нея референдум. 

Това заяви след заседание на изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски, цитиран от МКД. 

ВМРО-ДПМНЕ стартира инициативата си за референдум

ВМРО-ДПМНЕ стартира инициативата си за референдум

Отново обвиниха България в асимилация

Въпросът на референдума ще се отнася до Договора за добросъседство с България, който бившият премиер Зоран Заев сключи с Борисов. Той е изворът и началото на всички проблеми за Македония и основата, върху която тогава България гради своите максималистични искания и позиции, отровеното дърво ражда отровни плодове. Прекратяването на това споразумение ще означава прекратяване на искания за промяна на учебници, оспорващи език, история, култура и др., заяви той. 

ВМРО-ДПМНЕ ще поиска гласуване за прекратяване на действието на този вреден договор. Очаквам правителството да даде възможност на хората да се изявят и да сложи край на изнудващия натиск и задръжки на България. Нека това бъде отговорът на хората за тяхната Македония и за нашето общо бъдеще., каза още Мицкоски. 

След днешното решение на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат събрани 150 хиляди подписа за свикване на референдум.

Още през юли партията обяви пътя, по който е поела сега страната към еврочленство за унизителен. България пък обвиняват в опити за асимилация. 

Припомняме, че по тези причини тя обяви, че трябва да се проведе референдум.

Той обвинява България в опит за асимилация.

Християн Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ няма да впише българите в конституцията

Християн Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ няма да впише българите в конституцията

Опозиционните депутати се заклеха пред нотариус