Християн Мицкоски съобщи на днешната пресконференция, че общо 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция са се заклели пред нотариус, че няма да приемат промяна в Конституцията, която да впише българите като държавотворен народ, информира македонската редакция на Радио "Свободна Европа"

"Няма отклонение дори на милиметър от това, няма крачка назад, защото всичко, което имаме, е зад нас, нашето достойнство, чест и нашата Македония", каза Мицкоски.

Той добави, че трябва да има избори, а ВМРО-ДПМНЕ гарантира, че вписването на българите в Конституцията няма да стане факт.

Според Мицкоски бъдещото правителство, ръководено от ВМРО-ДПМНЕ, ще има трудна задача да поправи това, което сегашното правителство е сгрешило и, както казва той, "да върне откраднатото и да ги накара да отговарят за стореното".

С 68 гласа "за" депутатите в македонския парламента приеха днес заключенията по т. нар. френско предложение, което трябва да размрази европейската интеграция на Македония. Нямаше народни представители против и въздържали се. Приемането на предложението беше приветствано с аплодисменти от народните представители от управляващото мнозинство.

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата след края на дебата и преди гласуването.Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, стигна се и до словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за френското предложение така и не се състоя, а прерасна в антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Десети ден на протести в РСМ

Десети ден на протести в РСМ

Утре демонстрацията е от 12 часа и ще съвпадне с посещението на Лайен