Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ на тазвечершното заседание единодушно прие инициативата за иницииране на референдум по отношение на вредните части, които включват пълна асимилация, промяна на историята и побългаряване.

Това заяви тази вечер пред централна партийна централа генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Георгия Сайкоски, цитиран от МКД.

Партията започва допитване до експерти и обществеността относно естеството, характера и формулировката на декларацията за референдума, чиято крайна цел, по думите му, е "всенародно противопоставяне на опорочаването на идентичността". 

Сайкоски посочи, че първо ще проведат широка консултация със социалните заинтересовани страни, а след това ще ръководят процеса.

Заседанието на ИК на ВМРО-ДПМНЕ продължава и на него бяха обсъдени актуални теми като политическата ситуация с акцент върху актуалния проблем, свързан с преговорната рамка и спора с България.

"Всички лъжи на правителството излязоха на повърхността. Обещаха и я излъгаха, че преговорите ще започнат веднага, а преговорите са започнали само за Албания", каза Сайкоски и добави, че остава в сила обещанието на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, че са против конституционните промени.

Новината е очаквана. 

На 16 юли депутатите в Северна Македония приеха споразумение с посредничеството на Франция за разрешаване на спора, така че България да вдигне ветото си върху разширяването.

Припомняме, че на 17 юли лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви такова намерение, след като бе подписан протоколът между външните министри на двете държави. 

Мицкоски добави тогава, че по време на преговорния процес България не затваря въпроса за македонския език.

ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за преговорите с България

ВМРО-ДПМНЕ иска референдум за преговорите с България

Правителството ни подписа капитулация, коментира той след срещата в София

"Продължаваме да се борим, няма спиране. В периода, който ни предстои, практически седмица-две, смятам да изляза с предложение пред ИК на партията да се разгледа възможността за изявление за референдум чрез събиране на 150 000 подписа", обяви президентът на ВМРО-ДПМНЕ.

Според опозиционната партия, приемането на френското предложение е капитулация за управляващите. Против него бяха проведени редица протести. 

Към България бяха отправени редица крайни обвинения, включително и във фашизъм. 

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Това обаче е само "краят на началото", каза Еди Рама

На 19 юли Албания и Северна Македония започнаха преговори за членство с Европейския съюз във вторник, преодолявайки редица пречки, поставени от правителствата на ЕС, въпреки първоначалното обещание да започнат преговори още в средата на 2018 г.