Албания и Северна Македония започнаха преговори за членство с Европейския съюз във вторник, преодолявайки редица пречки, поставени от правителствата на ЕС, въпреки първоначалното обещание да започнат преговори още в средата на 2018 г., предава Ройтерс.

Началото на официалните преговори, които да позволят на двете балкански страни евентуално да се присъединят към най-големия търговски блок в света, e пробив, но показа липсата на желание у ЕС за по-нататъшно разширяване, особено сред страните в Северна Европа.

"Показахте премного стратегическо търпение ", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на Албания и Северна Македония в Брюксел заедно с чешкия премиер Петер Фиала, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Въпреки препоръката на Европейската комисия двете страни да започнат преговори преди четири години, първо парламентите на Германия и Нидерландия, след това президентът на Франция и след това правителството на България блокираха процеса с различни искания към двете държави, припомня Ройтерс.

"Европейското бъдеще е в обсега Ви. Желая Ви възможно най-бързия път", каза чешкият премиер Петер Фиала.

Въпреки че вече и двете страни са членки на НАТО, Албания и Северна Македония бяха "жертви на политическа реакция в страните членки срещу миграцията от страни извън блока", коментира Ройтерс..

Това достигна най-ниската си точка през септември миналата година, когато 27-те правителства на ЕС не можаха да се споразумеят да потвърдят гаранция за бъдещо членство на шестте балкански държави, на които някога беше обещано място в клуба.

На Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония е обещано място в ЕС, след като извършат тежки икономически, политически, военни, социални и правни реформи.

След като тази гаранция вече бе възстановена, България блокира всякакъв по-нататъшен напредък, докато Северна Македония, която вече беше променила името си, за да удовлетвори исканията на Гърция, се съгласи отново да промени конституцията, този път за да признае българско малцинство.

На 16 юли депутатите в Северна Македония приеха споразумение с посредничеството на Франция за разрешаване на спора, така че България да вдигне ветото си върху разширяването.

"Знаем, че това не е началото на края, това е само краят на началото", каза албанският премиер Еди Рама, чийто напредък на страната бе обвързан от ЕС със Северна Македония.

Преговорите за членство в ЕС и реформите все още могат да отнемат години, казаха представители на ЕС.

В Брюксел България представи декларация за „македонския език”

В Брюксел България представи декларация за „македонския език”

София продължава да се придържа към езиковата клауза