Проблемът с бежанците у нас се преекспонира, те са добър бизнес за много хора по веригата - от границата ни до самите населени места, където са настанени. Това коментира социологът проф. Иво Христов пред Дарик радио. 

Този проблем ще ни се стори оперета в сравнение с това, което ще се случи, ако турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си да пусне повече мигранти в Европа, алармира анализаторът.

По думите му, отношението на българските институции към проблема е твърде несериозно. Според него повечето бежанци у нас всъщност са икономически мигранти - афганистанци и пакистанци.

"От т. нар. бежански поток се хранят много хора, и в прекия, и в преносния смисъл на думата. това е ендемична корупция в органите на властта, в МВР, в Гранична полиция. Това е удобна хранителна верига", подчерта той.

"Лайтмотивът на оперетата "Бежанци" в България се изразява в следното: Ние не можем и не желаем да ги спрем, хубаво е да спечелим от тази работа, буквално финансови дивиденти, и небуквално - политически дивиденти, и ако можем да ги разкараме на запад, за да му мислят там", обобщи професорът.

"Ако трябва да бъдем честни, засега Турция ни пощадява в тази игра на котка и мишка между Турция и ЕС, т. е. между Турция и Германия. Но ако Ердоган реши да вдигне ставката, тогава ще видите за какво става дума. Тъй като в едно разпаднало се общество, каквото е българското, 50 000 от тези скакалци, ако тръгнат да минават през страната, това означава разпад на структурите в буквалния и физическия смисъл на думата", предупреди Иво Христов.