Не трябва да се заблуждаваме, че войната от проведените пет избора беше достатъчна. Народните представители върнаха в употреба хартиената бюлетина и дейността на участниците в изкривяването на вота с купуване на гласове ще е много по-голяма. Ако не отговорим с по-голяма енергия, не спазваме стриктно указанията и не се засили енергията за противодействие на този вид престъпност, няма да се поздравим със същия добър резултат.

Tова заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на националното съвещание на МВР с областните дирекции, структури на полицията.

Той благодари на служителите на МВР, че са обезпечили изкривяването на вота на последните предсрочни парламентарни избори миналата година. "Нямаше резерви, нямаше сериозни жалби от страна на участниците в изборния процес. ЦИК призна, че това беше най-добрата организация до момента", напомни служебният вътрешен министър.

Демерджиев се надява след 2 април да отчете, че МВР се е справило с честния вот и вотът, който да доведе реални резултати по отношение на избраните народни представители.

Основната задача на МВР е да осигури сигурност и спокойствие на българските граждани.

Гражданска платформа обжалва общото отчитане на бюлетините

Гражданска платформа обжалва общото отчитане на бюлетините

Очакват очаква жалбата срещу решението на ЦИК да бъде разгледана следващата седмица

МВР е набелязало всяка една рискова и проблемна избирателна секция, както и потенциалните участници в купуването на гласове за изборите на 2 април. В това увери служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг пред журналисти в сградата на Главна дирекция "Национална полиция". Министърът взе участие в национално съвещание със структурите на ресорното ведомство - СДВР и ОДМВР във връзка с пътно-транспортния травматизъм и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Демерджиев уточни, че няма данни за нови схеми за купуване на гласове, като се използват същите похвати като на последните избори - както с машинното гласуване. МВР познава всички възможни схеми за купуването на гласове, но на някои от тях се противодейства трудно, тъй като са на ръба на закона. Той обяви, че схемите за купуване на гласове са много, като отказа да изброява всичките.

МВР няма да прави избирателен щаб с прокуратурата, защото няма правна рамка за това. Във всяка една областна дирекция на МВР е направен анализ и е набелязана всяка една рискова изборна секция. Прозрачността на изборния процес ще е на много високо ниво, увери Демерджиев.

Въпреки това вътрешният министър очаква много повече енергия от хората, участващи в процесите по купуване на гласове. МВР също ще отговори с повече енергия на престъпната практика, но Демерджиев специално очаква опитите за манипулация на изборите да бъдат по-големи заради връщането на хартиената бюлетина.

Той призова медиите да питат дилърите на гласове дали ще има промяна в заплащането на цената на един избирателен глас. Повече престъпни групи от всеки един друг път ще бъдат наблюдавани и преследвани, закани се Демерджиев.