МВР е подготвено за предстоящите избори и няма да пожали сили и енергия както при охраната на изборния процес, така и по противодействие на всички форми на опорочаване на вота.
Това заяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов след провелото се национално съвещание, на което главният секретар Георги Костов запознал премиера Огнян Герджиков и главния прокурор Сотир Цацаров със средата за сигурност и мерките, които предприема оперативното ръководство.

Узунов заяви, че в действията си МВР ще се води само и единствено от върховенството на закона и ще гарантира честното провеждане на избори.

Главният секретар Георги Костов увери, че служителите на МВР, въпреки перманентния недокомплект, са изключително мотивирани и способни да осигурят провеждане на честни избори и няма да допуснат отстъпление от завоювани вече позиции както по отношение противодействие на конвенционална, така и на организирана престъпност и престъпленията, нанасящи вреди на бюджета.

Георги Арабаджиев, заместник-главен секретар в МВР, заяви, че като ръководител на щаба за провеждане на предсрочните парламентарни избори е участвал в заседанието, ръководено от вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев.
Той коментира, че половината от задачите по време на изборите са в правомощията и компетентностите на МВР и са свързани с охрана на секциите, печатница, изборните книжат, издаването на лични документи за самоличност и удостоверения за гласуване. Той заяви, че с мерките, които МВР предприема, вече са информирани всички директори на областни дирекции.

"Предстои среща с ръководителите началниците на всички 179 районни управления в страната", каза още той. Сред мерките, които се предвиждат са изясняване на уязвимите места, извеждане на активния криминален контингент.

"Бяха дадени конкретни задачи с малко по-различна насоченост. Ще има нещо по-различно, което ще сведе до минимум купуването и продаването на гласове", коментира Арабаджиев и заръча на медиите да уверят българските граждани, че ще направят честни и демократични избори.