„В навечерието сме на 10-годишнината от една много важна дата - 4 февруари, която даде сериозен отпечатък върху бъдещото развитие на страната ни", заяви министър Петков по време на церемонията по връчването на почетния медал на МВР "Правосъдие, свобода, сигурност" на съпругата на Николай Добрев. Покойният министър на вътрешните работи на България получава наградата посмъртно.

На тази дата български политици показаха по категоричен начин, че България може да бъде над всичко - че в ценностната система на българина страната му, спокойствието на народа му, може да бъде над партийни пристрастия и ангажименти, над лични интереси и амбиции.

Дата, на която като нация разбрахме, че мъжеството може и трябва да има своето място. В такъв момент си заслужава да си зададем въпроса как разбираме тези събития, как ги оценяваме, съумяхме ли като общество да дадем адекватната оценка на това, което стана.

Когато говорим за правосъдие и за сигурност и се връщаме към 4 февруари, не можем да не направим извода, че сигурността на българското общество, на отделния български гражданин, на държавата ни като цяло, мина през личната саможертва на Николай Добрев, каза в речта си министър Петков.

С чувство на най-голямо преклонение и уважение връчвам този медал не толкова заради това, че Добрев беше член на кабинета, който пръв декларира желанието на страната ни за членство в Европейския съюз, колкото към министъра на вътрешните работи, който с цената на огромни усилия и на изключителна саможертва даде възможност на българските граждани и българската държава да имат едно ново усещане на сигурност, в това число - на сигурност, че има хора, които са способни на такова действие.

Съпругата Елка Добрева благодари на министъра и ръководството на МВР.

"Този ден е знаков за нас. Преди 10 години Николай трябваше да вземе едно важно за държавата решение и това, което той направи, беше всичко в името на разума и съгласието. Той показа, че в политиката може да има и морал. Нашето семейство приема, че неговото решение е най-правилното. Той не ни остави наследство, богатство и пари, но ни остави приятели и неговите изказвания и статии, които събрахме в книга".

Семейство Добреви подариха сборника на министър Румен Петков и главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев.