Може ли да се прави ала бала през машините за гласуване. Този въпрос постави Ангел Георгиев от "Възраждане" по време на изслушването в Народното събрание на вътрешния министър Калин Стоянов и шефката на ЦИК Камелия Нейкова за машинния вот.

Министър Стоянов изрази задоволството си от поставената тема, като каза, че МВР ще изпълни дълга си за честен вот. Създадена е организация за недопускане на изборни нарушения, стана ясно от думите му. Изготвен е план с конкретни отговорни структури и срокове за изпълнение, по думите на Калин Стоянов. Сформирано е междуведомствено координационно звено в състав МВР, ДАНС и Прокуратурата. Създадено е и специално географско приложение, което ще даде пълна и всеобхватна картина на изборния процес. Върху картата на държавата ще могат да се виждат проблемните зони, каза Калин Стоянов. В реално време ще се подава информация. Ще има засилено полицейско присъствие в уязвимите места.

 Комисия ще нищи сигурността на машинното гласуване

Комисия ще нищи сигурността на машинното гласуване

По искане на БСП

Стана ясно още, че МВР ще осигурява охрана на предизборните събития на кандидатите. Министърът изрази увереност, че политиците имат нетърпимост към изборните злоупотреби. Освен това, по думите на Калин Стоянов, ведомството ще защитава изборните права на избирателите.

За "ала бала" МВР няма информация.

Камелия Нейкова на свой ред заяви, че мерките за сигурност трябва да са на държавно ниво, а не само от ЦИК. Тя настоя за особен статут на машините за гласуване, както е с бюлетините. За сигурността на машинното гласуване се правят редица проверки, по думите на Нейкова.

Няма да се доставят нови машини за гласуване на местния вот, стана ясно от коментара ѝ. Всички машини се съхраняват в частен склад, тъй като не е осигурен държавен. При проблем с машините в деня на вота гласуването продължава с хартиени бюлетини, обясни шефката на ЦИК.

Търсят нов софтуер, за да могат да се ползват машините за гласуване на местните избори

Търсят нов софтуер, за да могат да се ползват машините за гласуване на местните избори

ЦИК иска 14 дни за подготовка между двата тура на вота наесен