РЗС представи нова порция от скандални записи на телефонни разговори между зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и още едно лице, което говори на руски език.

Двамата обсъждат по телефона ситуацията в Катуница вечерта преди при президента да се състои Консултативния съвет по национална сигурност.

Скандалът Вучков наостри опозицията
Още....

Кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов обясни по време на редовния брифинг в централата на партията, че двама мъже на видима възраст 30-35 г., са донесли записа в централата на РЗС на 3 октомври. Единият от тях се е представил за полицай от кабинета на зам.-министър Веселин Вучков, който в момента е изпълняващ длъжността вътрешен министър.

„В МВР има тежък проблем, тежка демотивация на редовите полицаи", коментира Семов и посочи, че много от полицаите не одобряват дейността на министъра. Той заяви и че в редиците на МВР има много симпатизанти на РЗС, които са угнетени от Цветан Цветанов и искат неговото сваляне.

„По време на протеста видяхме любезното отношение на полицаите, добронамереното им поведение към нас и им благодарим за достойното поведение на хора, които милеят повече за държавата, отколкото за проваления си министър", коментира Семов минути преди да пусне записа.

Чуй аудиозаписа от разговора на министър Вучков

От него става ясно, че МВР е пазело Кирил Рашков - Цар Киро и го е толерирало през цялото време, обясни кандидатът за президент на консерваторите. Разговорът е проведен по телефона, а Веселин Вучков е бил в кабинета си.

Разговорът започва с въпрос, зададен на руски език, от неизвестно лице - „Нали те точно затова се събират утре при премиера и президента в Консултативен съвет?" Вучков от своя страна казва, че е основен докладчик бива запитан от неизвестния: „А защо не разчитате на големи подвижки...?" След което обяснява, че премиерът и президентът ще участват заедно с лидерите на политическите партии в парламента.

Вучков продължава да обяснява каква е ситуацията с думите: „Още в неделя организирахме дежурни съдии и прокурори и тези наказания било административни, било углавни, изиграха превантивна роля". Той посочва и че всеки ден полицията е арестувала между 100 и 150 души, които са задържани за 24 часа.

„Тъй като бяхме сигурни, че това ще се случи, аз до ден днешен твърдя, че полицията действа професионално и разумно. Бяха взети важни решения, трудни решения, които каквото и да беше решението, щеше да има упреци", казва Вучков.

Той продължава да обяснява на събеседника си: „Кирил Рашков беше евакуиран от нас и с цялата му фамилия изведен от селото, след това той самият пожела да отседне в курорт Боровец край София".

РЗС настояват българското общество да получи отговори на няколко основни въпроса. „На кого в Русия докладва изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи вечерта преди заседанието на КСНС и защо?", „Защо той и главният секретар са излъгали, че МВР не е пазило Цар Киро, след като дори са му изпълнявали прищевките да го крият из планински курорти"?, „Какви други „желания" на Цар Киро са изпълнявали от МВР и колко струват те на държавния бюджет?".

От РЗС питат и дали е вярно, че операцията само по укриването му от МВР струва на държавния бюджет над 100 000 лв. Консерваторите искат да знаят и какви са връзките и зависимостите между Цар Киро и Цветан Цветанов. РЗС настояват за незабавно извънредно свикване на парламента с една единствена точка от дневния ред - оставката на вътрешния министър Цветанов.

„Бойко, вземи да разкараш тоя Цецо, че ще вземе да подпали държавата и въпреки че ти си пожарникар, няма да можеш да го загасиш!", призова лидерът на РЗС Яне Янев и за пореден път поиска оставката на вътрешния министър.

Янев заяви, че от партията нямат яснота с кого в Русия е говорил Вучков в навечерието на Консултативния съвет по национална сигурност.

„Не съм нито следовател, нито главен прокурор", заяви Янев в отговор на въпроса от къде е сигурен, че записът на телефонен разговор е автентичен. „Категорично искаме оставката на Цветан Цветанов и искаме да знаем дали Вучков е действал на своя глава или по негово разпореждане", заяви още той.

От РЗС подчертаха, че нямат никакви съмнения за автентичността на гласа на Вучков. „Искаме в парламента да се изслуша целият запис, както и да знаем има ли други записи по случая Катуница, кой какво е разпореждал при това напрежение, което се беше създало в държавата. След това Цветанов да бъде освободен от кабинета", призоваха от РЗС.

„За Цар Киро нямаме никакво съмнение, че е храненик и галеник на държавата", подчерта Янев и обясни, че не разполага с друг запис. Той посочи, че е убеден, че от Вучков „ще започнат да текат оправдания". „Той е мюре за отстрелване", коментира още Янев.