Вътрешният министър Румяна Бъчварова ограничава шума от циганските сватби. Това стана ясно от отговора й по време на парламентарния контрол на въпроса на патриота Славчо Атанасов за ситуацията в циганските махали "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" в Пловдив.

От вчера има едно решение, което надявам се да се реализира днес или в понеделник - с моя заповед да бъде изпратен до общинските ръководства един проект на наредба, която, ако те преценят да приемат, ще им даде възможност да наложат мерки и други норми за шума в населените места, поясни силовият министър.

Тази наредба, по думите й, много успешно е работила в Бургас и е спомогнала за преодоляване на напрежението между роми и българи. Много се надявам това да има ефект върху цялостната обстановка, изтъкна Румяна Бъчварова.

Припомняме, че шумът от циганските празненства и сватби не веднъж е покачвал напрежението в редица градове на страната. Дори последния сблъсък - в столичния квартал "Орландовци" имаше повод точно шумната музика.

Патриотът и бивш пловдивски кмет Славчо Атанасов призова министърът на вътрешните работи да упражни авторитета си пред пловдивския градоначалник Иван Тотев, който засега отказвал среща с представителите както на циганската общност, така и с българите.

След като бил повдигнат въпроса за шума от циганските сватби все пак се наблюдавал някакъв позитивен ефект. Според патриота кметът трябвало да се срещне с хората и да изслуша проблемите им.

Славчо Атанасов поиска да разбере от МВР шефа и каква е ситуацията в двата квартала на Пловдив с циганско население, дали патрули наблюдават ситуацията и какво предприемат.

По думите й циганите в ромските квартали на Пловдив са спрели да крадат.

Нямаме регистрирани грабежи последно време в тези квартали", успокои вицепремиерът Бъчварова и дори посочи, че има тенденция на спад на престъпността във втория по големина град в страната ни.
Тя категорично заяви, че няма данни за междуетническа нетърпимост в ромските квартали в Пловдив.

Въпреки това можем да реагираме при нужда", се зарече силовият министър. Тя обяви още, че има постоянни патрули на място и служители на „Криминална полиция" изцяло в полза превенция на напрежението.