Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев защити ударения от опозицията сектор "Сигурност" с подробно описание на наследството от управлението на ГЕРБ.
Той взе думата след изложените от опозицията аргументи по внесения вот на недоверие, чиито дебати започнаха на днешното извънредно заседание на парламента.

ГЕРБ разкри 6 аргумента за внасяне вота на недоверие
Още...

Вътрешният министър припомни от парламентарната трибуна терористичния акт на летище "Сарафово" с критиката, че тогава - "Важен беше пиарът, а не сигурността на хората."

Йовчев мотивира това изказване с данните, че часове след взрива не е била обезпечена сигурността около района на летището, нямало е комуникация между институциите, а ДАНС са били в неведение.
"Стигнахме дотам, че дори министърът на финансите беше на място да тъпче улики", подчерта още силовият министър.

Той припомни и наводнението в село Бисер, като посочи, че още няма отговори на въпросите кой, как и защо е виновният за инцидента, но пък всички са гледали кадри как половината Министерски съвет, някои от тях в бойна екипировка, гордо са се возили в бронирана техника.

За пореден път Цветлин Йовчев упрекна предишните управляващи от ГЕРБ в това, че вътрешният министър тогава е бил шефът, властта е била концентрирана в неговите ръце и всяко едно решение е минало през него.
"Не можеше да има подслушване, за което няма разпореждане от страна на министъра на вътрешните работи. При всички сериозни разследвания отново пръст имаше министърът", подчерта шефът на силовото министерство и попита защо тогава контролът над подслушванията е бил толкова важен.

Това беше самокритика от ГЕРБ, обобщи Орешарски дебатите по вота
Още...

Йовчев е на мнение, че неговият предшественик Цветан Цветанов еднолично е управлявал възможностите и е оказвал значително въздействие върху разследващите и разследванията.
"При 701 специализирани операции от общо 1501 по времето на ГЕРБ са използвани неправомерно силите и средствата, някой от тях нямат и разрешения и т.н", продължи с критиките МВР шефът.

Той сравни управлението на ГЕРБ в сектор „Сигурност" с репресивния модел на комунистическата държава.

От неправомерните 701 специални операции, в 526 случая липсва фактическо основание за използването на Специализираните тактически звена за бързи действия.

Например при задържане на извършител с особено опасно престъпление с оказване или с възможност за оказване на въоръжена съпротива; охрана на свидетели, специални товари и други, свързани с полицейско разследване; специфични задачи, свързани с опазване сигурността на страната при кризисни ситуации - взети заложници, барикадиране, заплаха или използване на взривни вещества, терористична дейност и др.

Отсъства правно основание за други 317 специални операции, за които не са издадени задължителни писмени заповеди от съответния компетентен орган.

В изготвения доклад се посочват данни за 142 случая, в които едновременно отсъстват и двете горепосочени основания.

В защитата си Цветлин Йовчев се похвали, че реформата на сегашното Вътрешно министерство е жизненоважна за утвърждаването на демокрацията у нас. Монополът в сигурността, по думите на вътрешния министър, поражда дефекти в демокрацията.

Пренебрегнати били от предишния кабинет 114 документа на спецслужбите, в които се предупреждавало за бежанската вълна. Ограничихме драстично броя на нелегалните имигранти, увери министър Йовчев.

Много по-устойчиво се управлявали процесите в страната по отношение на бежанския проблем. Увеличен е капацитетът за обработка на документите на бежанците, стана ясно още от думите на силовия министър.
Разработен бил план за справяне с бежанската криза и 40 институции се обединили и в синхрон работели за неговото изпълнение.

Цветанов обясни защо не е подписал искането за вот
Още...

Цветлин Йовчев критикува и международните изяви на предшественика си Цветан Цветанов, без да споменава името му и посочи колко недостойно било поведението на хора, които „клеветят и маскарят собствената си страна". Абсолютно недостойна постъпка, каза министърът.

Заварихме дезинтегрирана система, заяви още той пред депутатите. Йовчев заварил „висяща ГД „Национална полиция", неправилно разпределение на полицейския ресурс, както и липса на планиране. Разбит бил и моделът за работа на секретните сътрудници. С 25% намалели секретните сътрудници в силовото ведомство по времето на предишния кабинет.

Цветлин Йовчев „атакува" опозицията и с доклада на Сметната палата за не добро финансово управление на МВР. Над 66 милиона лева са похарчени без обезпечение за 6 месеца преди началото на сегашния кабинет. Ресурсите на министерството са използвани за несвойствена дейност, категоричен бе министър Йовчев.

93 милиона лева дупка в бюджета на МВР общо заварил вътрешният министър. Трудно прекратихме неизгодни договори, каза още той. Силовото ведомство си купило скъпи бронежилетки, които при тестове се оказали некачествени.
Служителите са изпращани незащитени срещу куршумите, коментира Йовчев.

Чрез прекратяване на несвойствените дейности накърняваме нечии финансови интереси, които по груби сметки възлизат на десетки милиони лева, увери вътрешният министър. Прекратихме даренията, похвали се още Цветлин Йовчев.

По отношение на аргумента на опозицията за несправяне с битовата престъпност, той каза, че това е приоритет за ведомството му. За мен това е проблем, който вече касае националната сигурност, категоричен е Йовчев. Хората с право очакват трайно решаване на техния проблем, смята той.

Миналата 2013 година до юни са регистрирани 64 136 престъпления, от които 19 392 разкрити. От 30.06 2013 са регистрирани 55 989 престъпления, от които 22 948 разкрити. С 12% е намаляла престъпността, а с 9% се е увеличила разкриваемостта на престъпленията.

През 2012 цифрите за престъпленията са още по-фрапиращи -120 558 извършени престъпления. Нека не се замеряме с цифри, защото те няма да са в интерес на тези, които ни искат вот на недоверие, подчерта министърът.
За справяне с битовата престъпност Йовчев каза, че се пренасочват патрули, които да бдят над сигурността на гражданите.

3 организирани престъпни групи за поръчкови убийства неутрализирало МВР при управлението на Цветлин Йовчев, надсмивайки се над коментарите на предишните управляващи, че е прекършен гръбнакът на организираната престъпност.

Редица групи за фалшиви акцизни стоки са разбити, групи за дрога и т.н. Картината не беше хич розова, така Цветлин Йовчев обобщи тежкото наследство на Цветан Цветанов.

По данни на Митниците през първата половина на 2013 приходите са с над 12% по-малко от предходната година. През втората половина на годината, когато вече управлява кабинетът „Орешарски" приходите са с над 126 милиона лева повече от същия период на предходната година.

От началото на 2014, по думите на Йовчев, са заловени солидни количества нелегални цигари. Щетите за държавата, които са предотвратени, са за над 5 милиона лева. По думите на министъра са хванати и големи количества дрога от сегашното ръководство.

Някой много тежко е подвел вносителите на вота на недоверие и те трябва да му потърсят отговорност, така вътрешният министър обобщи мотивите на вота на недоверие по сектор „Сигурност".