Близо 11 000 къса цигари, над 37 кг тютюн и 62 литра алкохол са иззети при мащабна полицейска акция в Пазарджишко, съобщават от пресцентъра на МВР.

Униформените са извършили 246 проверки на жилища, стопански постройки, търговски обекти и моторни превозни средства. Алкохолът е бил разпределен в различни разфасовки.

Припомняме, че Пазарджик е на първо място с 26,7% дял на незаконни цигари. Данните бяха обявени по време на среща на правоприлагащите органи с тютюневите компании. В срещата участие взе и премиерът Бойко Борисов, който поиска изпитателен срок за директорите на областните и регионалните полицейски управления, където се отчита високо потребление на незаконни цигари.

В акцията срещу нелегалната търговия с акцизни стоки в Пазарджишко са участвали служители от секторите „Противодействие на икономическата престъпност” и „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР и от полицейските управления в Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград.

Те са образували 13 заявителски материала и са съставили три акта за установяване на административни нарушения.

От пресцентъра на МВР информират още, че по време на операцията е задържан и шофьор, който е предложил подкуп на полицейски екип. Това е станало в Ракитово. 58-годишният местен жител подхвърлил 50 лева в полицейската кола, тъй като нямал шофьорска книжка.

Мъжът е задържан в ареста. Спрямо него се водят две полицейски производства - за шофиране в срока на наложеното му наказание и подкуп на длъжностни лица при изпълнение на служебните им задължения. 

Пред БНР МВР шефката Румяна Бъчварова определи акцията в Пазарджишко като успешна. По мнението й били постигнати много добри резултати.