Премиерът Бойко Борисов иска изпитателен срок за директорите на областните и регионалните полицейски управления, където се отчита високо потребление на незаконни цигари.

Борисов участва в редовна работна среща на правоприлагащите органи, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия – МВР и Агенция „Митници”, с тютюневите компании.

По време на срещата бяха представени данни относно потреблението на нелегални цигари в България за четвъртото тримесечие на 2015 година.

Според кофите за боклук - само 8,3 % е потреблението на незаконни цигари

Според кофите за боклук - само 8,3 % е потреблението на незаконни цигари

Проучването се провежда в 14 от най-големите градове в страната

Шест града се отличават със значително по-високо ниво на потребление на незаконни цигари, спрямо останалите региони.

На първо място е Пазарджик с 26,7% дял на незаконни цигари, Пловдив - 19,5%, Хасково - 18,4%, Сливен - 14,1%, Перник - 10,3% и Стара Загора - 8,5%.

„От графиката аз виждам кои директори можеш да смениш“, обърна се премиерът към шефа на ГД „Национална полиция” гл. комисар Христо Терзийски.

„И виждам точно тези дирекции, за които съм ти направил забележка, тук са с червено на моето листче. А още повече им казах, че ще ги сменим”, коментира още министър-председателят.

Според него те не работят така активно, както другите им колеги.

Дай им един месец срок да видиш как ще се справят, защото това означава там повече и фалшив алкохол, и захарни изделия, и меса – фалшиви или контрабандно внесени“, заключи Борисов.

Гл. комисар Христо Терзийски уточни, че ежемесечно следят нивата на операциите, на иззетите количества и наистина има областни директори, при които може би ще трябва да се предприемат по-радикални мерки. Той обяви, че ще им дадат 2 месеца срок, за да видят как ще се справят и след това ще се предприемат мерки.

„Критерий за подмяна на директорите е един сериозен приоритет - борбата с незаконната търговия на цигари, но има и други критерии”, коментира шефът на ГД „Национална полиция”.

Той изтъкна, че има областни дирекции, при които в няколко населени места са различни показателите за нивата на незаконна търговия на цигари. По тази причина, Христо Терзийски допусна, че може да се стигне и до подмяна на началници на районни управления.

„Това важи за 4-ма областни директори и над 10 човека служители, които са началници на районни управления”, уточни Терзийски.

Двумесечният им изпитателен срок е поставен на 25 май и вече тече. Те трябва да подобрят дейността на полицията на тяхната територия по противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки. Това означава повече операции, повече иззети акцизни стоки, повече задържани лица, повече образувани преписки.