8,3 % е потреблението на незаконни цигари, сочат данните от проучване на петте големи цигарени компании за четвъртото тримесечие на 2015 година. Това са най-ниските нива за последните 9 години.

Проучването се провежда в 14 от най-големите градове в страната, в които живее близо 50 % от населението на България. То се прави като се събират празни опаковки цигари, но без да се обхващат селските райони, домовете на хората и останалите частни пространства. Този принцип се прилага и във всички страни от Европейския съюз.

Борисов погна регионални МВР шефове за незаконни цигари
Обновена

Борисов погна регионални МВР шефове за незаконни цигари

Били отбелязани с червено на неговото листче

Ще положим максимални усилия да продължим в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари”, се зарече премиерът Бойко Борисов, който участва в редовна работна среща на правоприлагащите органи, ангажирани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия, с тютюневите компании.

Борисов е на мнение, че тази статистика е възможно най-реалната от всички. „Другите по един или друг начин могат да бъдат манипулирани”, коментира той. Докато тук – отиват, обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки - само 8 са фалшиви, продължи Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че резултатите са изключително удовлетворителни и са доказателство, че усилията, които полага правителството, не са само политически лозунги, а дават реални резултати.

Като основен източник на приходи, акцизът помага на държавата да изпълнява функциите си и да финансира дейностите в отделните сектори. Само от акцизи държавата има с 229 млн. лв. повече за първите 5 месеца от годината, около 14% ръст спрямо същия период на 2015 година.

По отношение на общия размер на приходите, Горанов изтъкна, че за първите 5 месеца на 2016 г. се събират с 1, 250 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2015 година.