Вътрешният министър Вучков подаде оставка, стана ясно тази сутрин. Оставката е обявена пред целия министерски съвет по време на заседанието.

Борисов бесен, Вучков го занимавал с ченгеджийски номера
Още...

Като причина за оставката се посочва докладът, подаден от министър Вучков за смяна на главния секретар на МВР и ДАНС, но неприет от дирекция "Правна" и премиера Бойко Борисов.

След като министър Вучков напусна МС без коментар, едва по-късно в парламента той даде аргументи за подадената оставка.

На този етап не съм склонен да оттегля оставката си, заяви Веселин Вучков след среща си с депутатите Цветан Цветанов, Радан Кънев, Атанас Атанасов и вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева.

Според обяснението на Вучков мотивите за оставката му са юридически: В петък той внесъл в МС предложение да се стартира процедурата за избор на ново ръководство на службите за сигурност на база промяна в законите за сектора.  Нова процедура трябва да има, категоричен бе той.

При предишната промяна в законите от кабинета "Орешарски" е стартирана процедурата. Тогава, по мнението на Веселин Вучков, държавата е била в същата юридическа ситуация и МС директно е приложил новата процедура.
В същото време в петък вечерта министърът получава становището на правната дирекция на МС, според което липсвали указания в преходни и заключителни разпоредби на променените закони, нямало как да се стартира нова процедура за избор на главен секретар на МВР, шефове на ДАНС и ДАТО.

Никъде не съм споменал имена, аргументите ми бяха само юридически, обясни Вучков. След като в предишната ситуация е стартирана нова процедура, по същата логика трябвало да се проведе и сега нова процедура. Аргументите си той е изложил и на заседанието на МС, имал и кратка среща с премиера Бойко Борисов. "Решението ми е добре обмислено, не е взето в някакво емоционално състояние", увери Веселин Вучков.

Из стенограмата на МС:
Вучков - В заключение, господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи
Борисов - Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента
Още...

Приемането на оставката става в пленарна зала, намеси се и Цветан Цветанов, който не вярва да се стигне до отстраняването на министъра от поста му. „Няма внесена оставка", подчерта той. Тепърва по въпроса щяло да има срещи с премиера Бойко Борисов и след това да се вземе окончателно решение.

Надявам се да не се стигне до внасяне на оставката на Веселин Вучков в НС, заяви още Цветан Цветанов.

Радан Кънев пък се надява на среща между Веселин Вучков и премиера Борисов. Всички групи от управляващото мнозинство изразили подкрепа за работата му до момента и за извършените реформи. Промените в сектор сигурност, по думите на Кънев, били най-доброто реформаторско постижение на управлението. Реформата в сектор "сигурност" е най-важната, първостепенна, която трябва да бъде завършена в България, каза лидерът на ДСБ.

Без съмнение била подкрепата на реформаторите за ръководството на МВР. Той също се надява Вучков да остане на поста. Не виждам да има политически казус, подчерта тъмносиният лидер. Има правен казус, който трябва да бъде разрешен, допълни той.

Припомняме, от официалния вход на МС сутринта излязоха единствено министър Вежди Рашидов, вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова.

Единствено вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, като призна, че оставката е била неочаквана. По думите й квотният принцип за министри на коалиционните партньори остава същият - тоест наследникът на Вучков отново ще е избран от ГЕРБ.

Бъчварова коментира още, че оставката ще се обсъди малко по-късно. По думите й министърът в оставка се е позовал на становището на правна дирекция, което не приема. Запитана дали Борисов се е опитал да разубеди Вучков от крайното решение, вицепремиерът лаконично повтори: "Оставката бе приета".

Останалите министри от правителството "Борисов 2" са излезли от други входове на Министерски съвет. Самият министър Вучков бе заснет от фоторепортери как напуска министерския си кабинет в сградата на МС, но избягвайки среща с журналисти.

По-късно в рамките на блицконтрола в парламента вицепремиерът Меглена Кунева каза, че оставката на министър Вучков е по лични причини. Партиите, подкрепящи управлението, ще проведат разговори и ще намерят решение, изрази увереност Меглена Кунева.

Припомняме, след поредните промени в Закона за МВР стана възможно в срок от един месец от влизане в сила на закона да се прекратят пълномощията за работа на главния секретар Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на председателя на ДАТО Цветан Китов, а след това президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на техни заместници.

Още със съставянето на правителството Борисов 2 беше ясно напрежението, което ще настане между управляващите е ръководствата на силовите структури. Партньорите на ГЕРБ от Рефроматорския блок и Патриотичния фронт вече поискаха отстраняване на главсека на МВР.

Миналата седмица бяха сменени шефовете на ГДБОП и ГД "Национална полиция".