МВР ще може да прикрива спецоперациите си с кухи фирми и НПО-та. Според в. „Сега" това ще стане възможно с вече приети промени в закона за вътрешното ведомство, които са по идея на шефа на ресорната комисия по вътрешна сигурност ген. Атанас Атанасов. Припомняме, че ДАНС има същите правомощия още от 2009 г.

Новите разпоредби в Закона гласят, че МВР ще може да извършва оперативно-издирвателна дейност, като създава и използва юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества за параван на разследвания, в които участва служител под прикритие. Както и при провеждане на операции под прикритие, в които се извършват контролирани доставки (пренасяне на предмет на престъпление от контролирано лице с цел да се разкрие трансгранично престъпление) и доверителни сделки (привидна сделка, сключвана от служител под прикритие). До този момент в закона имаше само уточнение, че МВР извършва оперативно-издирвателните си дейности чрез "специфични явни и неявни способи и средства".

Поправката в МВР закона беше направена не особено прозрачно, а чрез заключителните разпоредби в законопроекта на Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, наложен поради  еврорегламент за контрола върху износа и транзита на оръжие.

Със същия способ беше направена и промяна в Закона за специалните разузнавателни средства, засягаща ползването на "бръмбари" от МВР. Тепърва се разрешава употребата им при извършване на доверителни сделки и контролирани доставки, след като досега беше регламентирано прилагането им  единствено при контакти с контролирани лица. Надзорът върху ползването на СРС -та обаче е вменен като задължение на вътрешния министър само при последния случай, но не и при горните два.