Преди около седмица отправихме предложение до правителството да помогнем на държавата по отношение на интервютата и сепарирането на пристигащите у нас бежанци, обяви о.р. полк. Чавдар Петров – председател на Национална асоциация „Сигурност”.

Важно е при интервютата с тези хора да бъде установено кой е сунит, кой е шиит и да бъдат разпределени така, че да не се стига до вътрешни конфликти, обясни Петров. „Това разделение може да стане с помощта на наши колеги, които са обучавани и са се занимавали с подобни неща преди години“, подчерта той.

Правителството се е вслушало и е поискало помощ в района на Хасково и Харманли, призна Петров. Той бе категоричен, че нещата ще се случат по установения ред, като по всяка вероятност ще бъдат назначени като нещатни служители към МВР, за да помогнат на службите.
В момента МВР изнемогва и поради тази причина бившите колеги подават ръка, посочи той и призна, че очаква до няколко дни процедурата да се задейства.

„Няма нищо лошо да ходят млади хора, но те нямат необходимия опит и много по-трудно биха могли да оценят това, за което ви говоря“, подчерта Петров.

Запитан дали на този етап държавата се справя с необходимото разделение и осъществяване на интервюта Петров отвърна негативно.
Рано или късно конфликти ще възникват, допусна той и настоя, че опитните кадри на асоциацията могат да предотвратяват бъдещи конфликти.

Важно е да се следи и да се внедрят в хора в потенциални бъдещи „спящи клетки“, които могат да насаждат ислямски фундаментализъм.

„Кой го може това? Могат го подготвени хора, които знаят как да извличат информация, как да принудят дадено лице да даде информация, което е много важно за националната сигурност на страната“, настоя Петров. Случат ли се подобни етнически конфликти България може да пламне, предупреди той.

Според Чавдар Петров политиците, увлечени в битки за власт и политически борби са забравили да обръщат внимание на фундаментални въпроси за сигурността на държавата. Откога е войната в Сирия, попита той и бе категоричен, че държавата Турция гласно или негласно спомага влизането на подобни елементи в България.

Направихме ли си извод от бежанската вълна в Северна Африка, изкараха ли се документи и законодателство изобщо в Европа, попита Петров и допусна, че утре може да дойдат хора например от Египет или от други места, поради което трябва да се взимат решителни мерки още днес.