Министерството на здравеопазването кандидатства за безвъзмездна помощ от Европейския съюз за изграждане в болниците на изолирани сектори за лечение пациенти с инфекциозни болести и за медицинско оборудване на извънболничната помощ, съобщиха от МЗ.

Министерството е подало две проектни предложения по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., в която е заложена приоритетна ос за подкрепа за здравната система в условия на кризи и конкретно за справяне с пандемията.

"Целта е да се осигури подкрепа за здравната система чрез структуриране в болниците на изолирани сектори за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция и други инфекциозни заболявания. По същата линия ще бъдат осигурени медицинска апаратура и оборудване за структурите на извънболничната медицинска помощ, които ще извършват диагностика, лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Апаратура ще получат и центровете за трансфузионна хематология за производство на рековалесцентна плазма." - посочват от МЗ.

Предвижда се изпълнението на два проекта: "Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи" и "Подкрепа за структурите за извънболнична медицинска помощ и центровете за трансфузионна хематология за справяне с кризи".

До дни може да има недостиг на кислород за болниците

До дни може да има недостиг на кислород за болниците

В момента потреблението и производството се изравняват

Основната цел на първия проект е да бъде укрепен капацитетът на болничната мрежа чрез проектиране, реконструкция и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури в лечебните заведения за лечение на пациенти с COVID-19, както и да се осигури необходимата медицинска и болнична апаратура на тези структури. Бюджетът възлиза на близо 100 млн. лв., като срокът за изпълнение е 24 месеца.

Изпълнението на втория проект би осигурило съвременна медицинска апаратура за медицински центрове и диагностично-консултативни центрове на територията на цялата страна. По този начин ще се намали натискът върху болничните лечебни заведения при епидемиологични пикове на заразата. Бюджетът на проекта е над 29 млн. лв., със срок за изпълнение 24 месеца.

Николай Витанов за COVID-19: До 10 дни ни очаква "Долината на плача"

Николай Витанов за COVID-19: До 10 дни ни очаква "Долината на плача"

Математикът се съмнява правителството да наложи пълен локдаун