Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев проведе онлайн среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. Това съобщиха от МЗХ. Основната тема на разговор бе държавната помощ за земеделците във връзка с войната в Украйна.

Вътев настоя за премахването на тавана на държавната помощ, който в момента е 280 000 евро. Министърът обоснова нуждата от допълнителни средства със ситуацията на продължаваща война, инфлационните фактори и нарастващите цени на торове, продукти за растителна защита, горива, енергоизточници и фуражи, което води до висока себестойност при ниска изкупна цена.

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов, че за разликата в подпомагането в други държавни членки, което е на стопанство, в България то е на глава животно и на хектар площ.

Еврокомисарят Януш Войчеховски подчерта, че от началото на прилагането на мярката до ноември 2023 г. България е подпомогнала своите земеделски производителите с близо 500 млн. евро, което я поставя на четвърто място сред държавите членки на ЕС по изплатена държавна помощ. Той подчерта, че по отношение на процента на изплатената държавна помощ към стойността на произведената земеделска продукция България е на второ място в ЕС с 8.6 %.

Комисарят бе категоричен, че държавната помощ не може да бъде неограничена. По думите му подобно искане не е постъпвало от друга държава-членка.

Той изтъкна, че българското правителство полага много усилия за подпомагането на земеделските производители с държавна помощ по Временната рамка за периода от април 2022 до ноември 2023 г. Уважавам усилията, които полага министерството и българското правителство, за да защити своите земеделски производителите, каза още Войчеховски.

ЕК удължи подпомагането на земеделците заради войната в Украйна до средата на 2024 г.

ЕК удължи подпомагането на земеделците заради войната в Украйна до средата на 2024 г.

Таванът на помощта се увеличава до 280 000 евро