Щатната численост в МВР се намалява с 3 000 бройки. Това съобщи заместник-вътрешният министър Веселин Вучков. У нас на 100 000 граждани се падат 352 полицаи.

От 61 170 щатните бройки в МВР се редуцират на 58 170, собясни той. Около 55 000 са заетите щатове в силовото министерство.

Оптимизацията е част от мерките на правителството за намаляване на разходите в публичната сфера.
26 000 са редовите полицаи в момента, 7 000 са пожарникарите, 1 532 души са заетите в "Гражданска защита".

Вучков обясни, че в Гранична полиция работят 6 000 души, където няма да има съкращения. България има остра нужда от гранична полиция, смята той.

440 души работят към спешния телефон 112, където също има остра нужда от служители.

Заместник-вътрешният министър бе категоричен, че няма да има съкращения на полицаи. Редукцията ще обхване административните звена, обясни той.

Около 700 са незаетите щатни бройки за сержанти в СДВР, но в някои региони ситуацията е друга.

Заместник-вътрешният министър посочи, че в Благоевград по няколкостотин кандидата са се борили за 1 работно място в структурите на МВР.

На щат в МВР работят 2724 чиновници. От тях най-много - 1020 човека - са заети в сектор "Информационно-комуникационни системи".

Кабинетът си постави цел приходите от съкращенията в публичната сфера да достигнат 900 млн. лева.

Последните разчети на МФ обаче показват, че до тази цифра не достигат 145 милиона лева. Това пък обясни финансовият министър Симеон Дянков.

Припомняме, кабинетът реши да не вдига ДДС, но за сметка на съкращения с 20% в администрацията.
Финансист номер 1 каза, че разликата се получила, защото не всички министерства ще направят еднакви съкращения.

20% съкращение ще направят 7 ведомства - образование, регионално, земеделие, здравеопазване, финанси, физичексото възпитание и спорта и самият МС.

15% ще са съкращенията в транспортното ведомство и МВнР, 10% в МОСВ, МИЕТ и Министерство на културата.

5% ще са съкращенията в правосъдното ведомство. МВР, МТСП и МО запазват бюджетите си.

Дянков обясни, че разликата от 154 млн. лева ще бъде компенсирана за сметка на съкращения в допълнитените разходи.

Това са разплащания по задължения от предходни години, текущи трансфери на транспортното ведомство, финансиране на инфраструктура и премиране на тютюнопроизводители. Дянков уточни, че тютюнопроизводителите няма да бъдат засегнати от тази мярка.

Финансовият министър съобщи още, че се сформира работна група, която в едномесечен срок да създаде единни правила за обслужване на държавните търговски дружества в търговските банки.