ЦИК все още не е регистрирала СДС за изборите. Към 30 април 4 партии са подали документи за регистрация, сред които СДС. ЦИК изчаква ГРАО да представи протокол от проверката на подписката, придружаващата документите за регистрация на СДС.
                      Още...

На 12 май изтича срокът за регистрация на партии, а на 13 май ще се тегли жребият за номерата на партиите и коалициите за европейските избори. Това съобщи Александър Александров, говорител на ЦИКЕП и на ЦИК за избиране на 41-то Народно събрание на пресконференция.

Инициативните комитети, ако има регистрирани, ще следват номерацията на партиите и коалициите по реда на постъпване на документа. Към момента няма регистриран инициативен комитет, подадени са документи на един, към който има доста забележки, каза Александров.

Към 7 май кметовете на общините трябва да направят предложения за назначаване на СИК. Ако някой кмет не е направил предложение или няма съгласие, всички документи трябва да бъдат изпратени на РИК и тя да назначи СИК до 12 май. Около 100 000 души трябва да бъдат назначени в СИК, предаде БНР.

Започнала е регистрацията на сдруженията, желаещи да бъдат наблюдатели на евроизборите. Към момента са подадени три заявления - на ГИСДИ, на БСЧИ и на фондацията "Общности 2002". ЦИКЕП е регистрирала ГИСДИ за наблюдател, изчаква се да се поправят документите на БСЧИ, а на фондацията е отказано, защото фондациите нямат членове, които да извършват наблюдение, каза Александров, който се позова на закона. Отказът може да се обжалва във ВАС.

Говорителят представи пред медиите образци от бюлетината за европейските избори, 17 са възможните кандидати на всяка партия.