В сравнение с миналата година по това време имаме до 3 пъти увеличаване броя на лицата, които са се опитали да преминат в наша територия откъм Турция и Гърция.

Това обяви вътрешния министър Бойко Рашков по време на участието си в ресорната комисия и отбеляза, че въпреки съоръжението на турската граница, изградено за няколкостотин милиона лева, оттам минават бежанци. Оградата е от такъв материал, по такъв начин е направена, че всеки ден се ремонтира. На денонощие по около 50 места се опитват да преминат бежанците, но тези хора биват възпирани в степен, което държавата може да го направи, увери Рашков

Имаме и известно увеличение на броя, които са успели и да прескочат оградата и да навлязат на територията на страната. Без да хвърляме вина върху Турция, все едно, като че ли контролът на техните гранични власти не е на това ниво, което българските власти очакват, изтъкна Рашков. Всичко това налагало да се вземат по-различни и по-сериозни мерки, за да може МВР да усили противодействието на мигрантския натиск. МВР ще командирова служители от няколко териториални дирекции, служители от Жандармерията и служители на "Военна полиция". МВР ще засили доколкото държавата може да си позволи това, силите, които да противодействат на увеличаващият се мигрантски натиск.

Бойко Рашков поспори и с ГЕРБ за украинските бежанци

МВР приема граждани от Украйна, които бягат от военни действия. Ако някои мисли, че на границата можем да правим проучвания за криминална регистрация на хора, които спасяват живота си - своя и на семейството си не е в час и не е в училище.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в отговор на въпрос на депутата от коалицията ГЕРБ-СДС Маноил Манев за това какво прави МВР по контрола на влизащите украински бежанци.

МВР създали изцяло организация по приемане на бежанците от Украйна, така че по най-бързия начин да бъдат приети и настанени, като за тях да се полагат съответните грижи. Да не задълбочаваме нататък, но отговорът на въпроса става все по-сложен, като службите в Украйна са в доста сложна ситуация, обясни Рашков.

МС прие доклад за състоянието на оградата по границата с Турция

МС прие доклад за състоянието на оградата по границата с Турция

Ремонтирани са определените като критични от Главна дирекция "Гранична полиция" участъци в зоните за отговорност на ГПУ - Свиленград и ГПУ-Елхово