Общият бюджет на МВР за тази година възлиза на 984 641 000 лева.

Това стана ясно при представянето на инвестиционната политика на ведомството за тази година, на което присъства вътрешният министър Румен Петков.

МВР ще създаде агенция за управление на имотите, съобщи Петков.

 Реалните разходи на министерството ще бъдат в рамките на 889 066 000 лева, тъй като има правителствено решение за ограничаване на изразходването на средствата, посочи Петков.

От тези средства 4 182 000 лева са заделени за основен ремонт на сгради, машини и съоръжения, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Това включва изграждането на Дома за настаняване на чужденци в Любимец (2 млн.лв), оперативен блок в болницата на МВР, чрез който ще се създадат всички условия за грижи за здравето на служителите на МВР (750 хиляди лв.).

720 хил.лв. планира да инвестира МВР в компютърен комуникационен център, който ще осигури качествени връзки в проблемни условия на различните звена от министерството.

Предстои проектиране на сградата на ГД "Полиция", изграждане на сградата на ОДП - Разград, газифициране на 11 районни полицейски управления, доизграждане и проектиране на сгради на ОДП- Перник, Стара Загора, Варна и Бургас.

Част от средствата са заделени и за доизграждането на система за радиокомуникационно наблюдение на р.Дунав и Черно море, инфраструктурни обекти, компютри.

Общо за годината е планирано закупуването на 158 леки автомобила с нормална проходимост и на 36 - с повишена.

Петков посочи, че тази седмица се очаква да приключат процедурите по проектиране на цялостната система за видеонаблюдение в столицата, а изграждането ще се извършва поетапно в зависимост от финансовите средства.

Министърът представи очакванията по проекта, подписан с норвежката фирма "Нера", който предвижда цялостно финансиране на изграждането на директна видеовръзка София-Капитан Андреево, София- Гюешево, връзка на граничните пунктове през сателит, както и видеовръзка на централната сграда на МВР с главните дирекции, националните служби, Столична дирекция "Полиция" и две или три районни полицейски управления, които са с най-лоша свързаност.

В момента тече процедура по определяне на изпълнители на ремонтни дейности в три от столичните РПУ, в бюджета целево са заделени 2 млн. лв.

Мисли се и за предприемането на стъпки в управлението на имотите на МВР - как рационално да бъдат използвани почивните бази на МВР. Ще се търсят решения, с които да се гарантират интересите на служителите, като същевременно се мотивира инвестиционен интерес към тях.