Народното събрание прие на първо четене с 122 гласа "за", 34 "против" и двама въздържали се предложение на "Демократична България" за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, по силата на които се облекчават условията за издаване на трудови визи или т.нар. "синя карта" на квалифицирани специалисти от трети държави извън Европейския съюз. Предложението е прието с мнозинство в ресорните комисии, но не и от Министерството на труда и социалната политика с мотивите, че има технически недостатъци и не съответства на европейското право.

Най-активни в изказванията от трибуната на парламента, в края на последния работен ден за годината, когато около половината депутати вече бяха потеглили към избирателните си райони, бяха от партия "Възраждане", а не вносителите от "Демократична България".

Подбива се пазарът на труда, има и опасност от загуба на работни места на българи за сметка на по-нископлатени чужденци, като имало подобни казуси в страни като Чехия, изказа аргументите си против народният представител от "Възраждане" Ивайло Папов.

Промените криели риск за националната сигурност, добави съпартиецът му Георги Георгиев, позовавайки се на това, че се предвиждат по-облекчени проверки от службите по отношение на влизащите с цел работа у нас лица.

България е изоставила децата на трудови мигранти

България е изоставила децата на трудови мигранти

Всяко четвърто дете у нас живее без родител, който работи в чужбина

"Това е закон, който позволява на високотехнологичните фирми, български фирми, да намерят специалисти, които липсват на българския пазар. Виждаме, че "Възраждане" нямат никакви аргументи, а искат да бавят работата на Народното събрание. Въпросът ми е - не ви ли е срам, бе, хора", обърна се към депутатите от партията на Костадинов Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

С изказването си обиждате не нас, а Министерството на труда и социалната политика, МВР, ДАНС, които имат становища. Очевидно много е лесно на човек, който носи вратовръзки с охлюви да обяснява на тези институции, контрира Георгиев от "Възраждане".

Този закон е вреден и опасен за националната сигурност, не пропусна да се изяви и Костадин Костадинов, оповавайки се на становищата на службите и синдикатите, които също са против.

Странна амалгама от умореност и напрежение. Така окачестви разразилата се дискусия в края на парламентарния ден, последен за 2022 година, председателстващият Росен Желязков. "Очевидно колегите от "Възраждане" ще оползотворят оставащото им време, с репликите си само ги провокирате", обърна се към ПП представителят на ГЕРБ.

Наслушахме се на смешки, че ще има наводнение от хора, че са лобистки законите. Попитайте българските работодатели какво липсва, за да има икономически растеж. За да не ме обвините в лобизъм, цитирам изследване, направено от българските работодатели - не липсва земя, ток. Едно нещо липсва - това са хората. У нас липсва работната ръка. Цитирам - у нас липсват 200 000 работници", заяви на свой ред Даниел Лорер.