Всяко четвърто дете в България е изоставено от своите родители, живее без единия или двамата, тъй като работят в чужбина. Тази статистика представи по време на конференция, провела се днес в София - омбудсманът Диана Ковачева. Конференцията бе посветена на темата и организирана от програма "ROMACT".

"Вайбър деца" - така ги нарекоха институциите, заради това, че общуват с родителите си само чрез социални мрежи.

В повечето случаи децата на трудови мигранти се отглеждат от бабите и дядовците си.

Омбудсманът посочи, че тези деца са самотни, способни на самоубийство, жертва на насилие, нелегален труд, без здравеопазване, образование. "Трябва да се набележат мерки, които да се вземат от нашата държава. Защо тези деца остават невидими за държавата и институциите", пита Ковачева.

Проучване: Завръщащите се у нас българи остават много по-малко от заминаващите

Проучване: Завръщащите се у нас българи остават много по-малко от заминаващите

България не успява да реинтегрира завръщащите се емигранти

Зам.-председателят на Комисия по труда, социалната и демографската политика в НС Деница Сачева от ГЕРБ уточни, че спрямо тези деца има пропуски в законодателството. 39 653 деца са декларирали, че са отпаднали от образованието, защото родителите им са заминали за чужбина - само за миналата година.

Подпомагане за промени в законите обеща Искрен Арабаджиев от ПП, който също е зам.-председател на комисията.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска потвърди, че държавата не успява да поеме грижите за тези деца. Да се развие Планът по европейската детска гаранция, който е двугодишен, поиска тя. Клисурска уточни, че няма точна статистика и смята, че процентът на децата на трудови мигранти е по-висок сред ромската общност. МТСП иска "дефиниция на тази група".

От страна на Министерство на образованието и науката зам.-министър Мария Гайдарова увери, че има заложени стратегии и се анализират рисковете. "Повишен риск има при тези деца от отпадане от образователната система или незавършване на средно образование", коментира тя.

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина

Прокудени или избрали по-добър живот са сънародниците ни

Проучвания сочат, че не се събира систематизирана информация за оставените деца у нас и няма официална статистика за реалния им брой. На практика нито една институция не разполага с данни за техния брой. Към настоящия момент се приема, че всяко четвърто или пето дете в България е оставено на роднини, тъй като родителите търсят препитание в чужбина.

По експертни данни между 20 и 25 на сто от децата у нас са с един или двама родители, които живеят или работят трайно в чужбина. Сред ромските семейства процентът им нараства до 37%.

Докато феноменът "оставени деца" е признат в различни страни в Европа, където са разработени съответни законодателни мерки и политики за адресирането му на национално и местно ниво, то в България, въпреки че проблемът засяга широк кръг деца, включително и в бедни общности, ситуацията все още не се оценява и тези деца не се приемат за изложени на риск, следователно не са адресирани от никаква целенасочена политика.

На събитието бе представена фотоизложбата "Живот без тях", която показва как живеят оставени от родителите си деца в община Борован.