Депутатите разгледаха на първо гласуване два Законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс.

Единият е с вносители лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и група народни представители, а другият е на председателя на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова и група народни представители.

Народните представители обаче взеха решение да подкрепят законопроекта на хората на Бойко Борисов, който е изготвен заедно с ПП/ДБ. Законотворците гласуваха с 145 гласа "За", 34 гласа "против" и 23 гласа "Въздържали се".

По време на дебатите от парламентарната група на "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят законопроектите за промени в Семейния кодекс. Когато говорим за деца настръхваме и не може да се говори лековато, когато става въпрос за бъдещето на децата на България. С много лека ръка се решават въпроси, които никой не е упълномощен да го прави, а решенията се взимат ad hock. Не пипайте българските деца, призова от своя страна социалистът Иван Ченчев.

Искрен Митев от ПП/ДБ заяви, че вместо БСП да си късат ризите от рано сутрин, да действат и да предлагат промени между първо и второ четене в Семейния кодекс.

Законопроектът на Десислава Атанасова и група народни представители предвижда да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да разбират тайната на произхода на осиновения, предвиждат промени в Семейния кодекс.

Сачева и Хазарта предлагат да падне тайната на осиновяване

Сачева и Хазарта предлагат да падне тайната на осиновяване

Предлагат категорично да падне възможността и за разсиновяване

Предвижда се да бъде ограничена възможността за разсиновяване, да се създаде Национална информационна система за пълно осиновяване и да се сложи край на тайната на осиновяването. Според вносителите на законопроекта над два милиона души у нас непряко са засегнати от темата за осиновяванията.

Промените в Семейния кодекс трябва да опростят механизма, по който осиновеният може да потърси кои са биологичните му родители, като досега практиката на съда беше разнопосочна.

Депутатите отхвърлиха законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс на "Възраждане". Народните представители гласуваха с 45 гласа "За", 46 гласа "против" и 111 гласа "Въздържали се".

В законопроекта на формацията на Костадин Костадинов предлаганите промени са обусловени от необходимостта от актуален и недискриминационен подход при прилагане на критериите, от които да се ръководи съда при предоставяне на родителските права в хипотезата на липса на доброволно уреждане на тези въпроси от двамата родители.