Гарантират на затворниците по 4 квадрата жилищна площ и много повече права в сравнение с обикновените граждани, стана видно от проекта за промени на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Проектът, който от 20 ноември е на страницата на Министерството на правосъдието, подготвя измененията: "Минималната жилищна площ в спалното помещение за всеки лишен от свобода не може да бъде по-малка от 4 кв. м.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ поддържа база данни за актуалния капацитет на всяко място за лишаване от свобода, определен към 4 кв. м. жилищна площ, и за броя лишени от свобода във всяко място за лишаване от свобода.“

Оказва се, че рецидивистите и осъдените вече няма да лежат в затвори и затворнически общежития от закрит тип. Заличава се израза "от закрит тип". Дали това означава доста по-свободен режим за рецидивистите, като Илиян Здравков - убиецът на студентката Вероника от Велико Търново, убиецът на студентите Влади, Ники и Цвети - Хюриет Сюлейманов, който шофирайки с превишена скорост и без книжка отне живота на тримата, предстои да уточнят от МП.

Проекто-промените гласят отмяна на първоначалния режим на изтърпяване на наказанието и множество други "подводни камъни", коментират запознати с правосъдната система.