Войната в Украйна рефлектира на отбранителните способности и способността на Алианса да се трансформира. Целта е да се намери баланс за разработване на дългосрочни решения във всички области.

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след среща с върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин.

Той обясни, че по време на срещата с Лавин са обсъдили системата на сигурността на Алианса и сигурността на Източния фланг на НАТО предвид войната в Украйна.

Ефтимов се надява дискусията с Ливан да помогне за развитие и трансформация на българските въоръжени сили.

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Според него това е психологическото сплашване, а не реални намерения

Според него има необходимост от по-голямо финансиране за транспортна и логистична инфрастуктура на източния фланг на НАТО.

Адмирал Ефтимов е представил и пред Лавин новите военни изисквания за адаптация в НАТО. Ставаме свидетели на трансформационни процеси в хода на войната. Развитието на силна отбранителна индустрия е ключов приоритет за всяка една държава на НАТО, подчерта началникът на отбраната.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин добави, че приносът на България в НАТО е от решаващо значение. Приемането на бойна група на НАТО и помагането на Украйна е доказателство за ангажираността на България, каза Ливан.

ВВС на България има важна роля за бойната група на територията на България, изтъкна Филип Ливан. Така, както е важно да сме подготвени за всички предизвикателства, е важно да се работи за утрешния ден и бъдещата оперативна среда, по думите му.

НАТО провежда мащабно учение в Северна Европа

НАТО провежда мащабно учение в Северна Европа

Швеция се присъединява към ученията на НАТО в преоформения север

Според него бойните действия стават все по-сложни и е важно, че във всеки аспект сме по-бързи и ефективни от конкурентите. НАТО трябва непрекъснато да се развива и трансформира, защото това е непрекъснат процес, каза още Ливан.

Според него НАТО трябва да бъде трансформиран. НАТО се нуждае от по-силни и маневрени сили, за да се запазят силите на Алианса пред противника, настоя Ливан.

Филип Ливан добави, че трансформацията на НАТО не е лукс, а необходимост. Преводът на новите планове на НАТО са необходими, за да продължи Алиансът да бъде адекватен на заобикалящата го среда, каза той.

Ливан знае как работи България във военно отношение и към тях ще се добавят нови цели и способности, необходими във всички военни домейни по въздух, море, киберпространството и бойните действия.

Шолц уверен в бъдещите гаранции за сигурност на НАТО

Шолц уверен в бъдещите гаранции за сигурност на НАТО

Независимо от резултата от президентските избори в САЩ

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО Филип Лавин посочи, че двете основни заплахи за НАТО са Русия и тероризма. НАТО прилага 360 градусов подход и следи заплахите. Освен това между НАТО и ЕС има сътрудничество с военни операции. Темата за Балканите в дневния ред на НАТО.

Военната техниката, която изпращаме към Украйна е в унисон с решенията на Министерски съвет. Всичко, което е поставено като задача е изпълнено. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпрос дали България е изпратила самоходни гаубици към Украйна.

Той не даде повече информация каква военна техника сме изпратили на Украйна.