Над 100 интелектуалци, експерти в различни области, популярни лица излязоха с призив към политиците - да сформират евроатлантическо правителство.

"От Освобождението през 1878 г. модерната българска държава постоянно е изправена пред предизвикателството да брани своята независимост, отстоявайки завета на Апостола: "Да бъдем равни с другите европейски народи!". Съединението и обявяването на Независимостта, устремът в Балканските войни и Първата световна война, победите и провалите, цялата ни нова история е изкована с волята за европейски облик на България", пишат те в призива си към народните представители от новия 49 НС.

Припомнят също, че с енергията и неуморните усилия на активната част на обществото, българската десница приобщи страната ни към Европейския съюз и НАТО. Идеалът на няколко поколения строители на нова България се сбъдна в съвременните му политически измерения, отбелязват те.

"През 2023 г. вярата, че направеният избор е окончателен и гарантиран, е разколебана. Бруталната война, която режимът на Путин води срещу Украйна, е опит за налагане на нов ред и хегемония на Русия в Източна Европа и ясно показва, че широки слоеве на българското общество са подвластни на подплатената с щедри финансови средства руска пета колона, която има за цел да ни отклони от европейския път. Налице е задълбочаваща се политическа криза, както поради липсата на ясно парламентарно мнозинство и ярко политическо лидерство, така и поради разделението в обществото относно войната срещу Украйна. Тази обстановка засилва позициите на чужди на националните ни интереси политически сили", изтъкват подписалите се под призива.

Политолози чертаят или експертен кабинет, или нови избори

Политолози чертаят или експертен кабинет, или нови избори

Чудят се с кой мандат ще бъде предложен и как ще бъде определен съставът на кабинета

Според тях без ясна воля на българския парламент, служебните правителства на Румен Радев губят политическия си фокус и поставят под въпрос цивилизационния избор, направен в годините на Прехода. "Убедени сме, че поведението на водещите политически партии трябва да се промени! Защото европейското бъдеще на България е застрашено и трябва да бъде защитено със смелост, решителност и достойнство, както на полето на международната политика, така и в рамките на вътрешния политически дебат", пишат още те. Затова и призовават политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза.

Формираното с тази подкрепа правителство да ускори политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да защити приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни мерки за оздравяване на съдебната система и интегритет в управлението, настояват още те, като искат още парламентът и правителството да окажат реална помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия, заедно с приемане на национална инвестиционна програма за ускорено модернизиране на нашите въоръжени сили и отбранителнатa индустрия.

В подписката са Влади Въргала, който е в инициативния комитет на БСП срещу джендър идеологията, както и Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Красен Станчев, Огнян Минчев, Орлин Павлов, Калин Вельов, Калин Сърменов, Велизар Шаламанов, Владимир Левчев, Мартин Табаков, Евдокия Манева, Милена Фучеджиева, Михаил Вешим, Муравей Радев, Едвин Сугарев и др.