За мерки, насочени за справяне с последствията от ковид пандемията държавата ще отдели между 2 и 3 милиарда лева през настоящата фискална 2022 година. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"Когато излезе бюджетът, ще излязат всички разчети. Говорим приблизително за порядъка от между 2 и 3 милиарда лева", не влезе в конкретни подробности той.

ГЕРБ внесе мораториум върху теглене на кредити до приемане на Бюджет 2022

ГЕРБ внесе мораториум върху теглене на кредити до приемане на Бюджет 2022

Остават опозиция, за да не стигнем гръцкия сценарий

Припомняме, че заради липсата на редовно правителство бюджетът за догодина не бе внесен, респективно гласуван, в общоприетите срокове - краят на декември. Към днешна дата, както гласи буквата на закона, автоматично се прилагат същите фискални политики, както през януари 2020 - т.е. отделя се 1/12 от бюджета за миналата година.

Работи се активно, като бюджетът за новата година ще бъде внесен в парламента до края на януари. След това следват обществени обсъждания, а реалистичният срок за окончателното му приемане в пленарна зала е февруари, каза Василев.

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Предстои актуализация на заповедта за влизане в страната

Проектобюжетът обаче, се оказва, е наистина в проектна фаза. "Ще бъдат заложени сравнително малко политики, защото не са готови министрите спрямо коалиционното споразумение", добави той. И подчерта - нямало как министри в коалиционно управление да се разберат в рамките на едва 2-3 седмици.

Целта на брифинга, направен броени дни след Нова година, бе да бъде представена равносметката от изминалата година през призмата на държавната хазна - завършваме с дефицит от 3%. Не се предвижда по-голямо задължаване на фиска. Освен това - минималната заплата ще се повиши, макар и конкретика и окончателни оценки за средносрочните бюджетни ефекти да няма. Ясно е само, че тя ще стане 710 лева вместо планирания скок до 700.

Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Хасан Адемов иска да се прави разлика между преизчисляване, актуализация и осъвременяване