От ГЕРБ/СДС обявиха на първия си брифинг в 47-то Народно събрание, че са внесли проект на решение за налагане на мораториум за поемане и предоставяне на държавни кредити до приемане на бюджета за 2022 г. и до приемане на бюджетите на ДОО и НЗОК. Това обяви на трибунка депутатът и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

На този етап не трябва да се поема нов държавен дълг, заради актуалното състояние на Фискалния резерв, към 30 ноември размерът му е около 12 млрд. лв., което означава, че ще е осигурено изпълнението на бюджета и ще има необходимите средства до края на годината и за изплащането на пенсиите за януари. На второ място е лошото управление на емисиите. ГЕРБ е теглил държавен дълг, само когато това е носило доходност за държавата. За разлика от нас, почти всяка седмица последните два месеца са теглени по 500 млн. лв. без мотиви и какви цели преследва правителството, за да вземе заема. Доходността на емисиите е отрицателна за бюджета, бяха доводите на Ананиев.

Държавата ще плаща и ще губи средства, които ще бъдат плащани от бъдещите поколения, парите, които държавата притежава в банковата система, носят отрицателна лихва от 0.7%, а цената на емисиите се плаща при отрицателна лихва от 0.5%, общата загуба е 1.2%, уточни финансистът.

Парите под формата на заеми се изразходвани за социални разходи и ще накарат следващите правителства да правят нови разходи, с емисиите е натоварена ликвидността на банковата система и това ще донесе негативи.

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Новото правителство ще трябва да използва като основа проектобюджета на служебния кабинет

Третата причина, по думите на Ананиев - по данни от ноември бюджетът завършва с излишък на 570 млн. лв. - Няма как да края на година да има разходи, че да се завърши с дефицит с около 5 млрд. лв., категоричен е Ананиев.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че "в момента тегленето на всеки лев значи загробване на поколенията, постигнатите резултатите последните 7 месеца са катастрофални".

Александър Ненков бе категоричен: "Тържествената част свърши, да изпълним дълга си. Повече от година се наслушахме на заклинания, това е загубена година в празни приказки". По думите му бъдещата коалиция печели време чрез теглене на дълг и загробва данъкоплатците с 12 млрд.лв., а обществото остава безучастно.

ГЕРБ остава опозиция, за да не стигнем гръцкия сценарий, завърши Ненков.