Каквото и да е мнозинството в новия парламент, то няма да е плод на силна обществена енергия, а резултат от компромиси. Конфигурацията в настоящето Народно събрание е повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Toва заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от трибуната на парламента в декларацията от името на ПГ в първия ден на 47-то Народно събрание.

Позицията на Парламентарната група на ГЕРБ/СДС е на опозиция - опозиция на лявото-либерално мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ, а ролята на опозицията трябва да е на разумен коректив, който не само да критикува, но и да дава предложения за вземането на решения. Атанасова пожела успех на преговарящите партии за съставяне на правителство и ги призова да не пропускат възможностите да търсят съгласието и на опозицията по-важните въпроси.

Кирил Петков призова за обединение срещу майбасите по разбитите пътища на България

Кирил Петков призова за обединение срещу майбасите по разбитите пътища на България

Наш дълг е да служим на българския народ

Тя се надява, че грешките на предишните народни представители няма да бъдат повторени, а всички ще подходят заедно със смирение и отговорност към сложната задача. Атанасова разбира, че трябва да бъде съставено редовно правителство и парламент за излизане от политическата криза и за предприемане на мерки пред предизвикателствата. От днес може да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС, увери Атанасова.

ГЕРБ не възприемат ролята си на опозиция като политически инструмент, тъй като предизвикателствата пред страната са големи. На тях можело да се отговори с разумно решение, единение и политическо съгласие. ГЕРБ са готови да водят публични разговори с всяка партия в парламента и да подкрепят всяко предложение, което отстоява националния интерес, спомагащо за преодоляване на кризите и перспективи за развитието на страната.

Румен Радев призова депутатите да не пилеят историческо време
Обновена

Румен Радев призова депутатите да не пилеят историческо време

Миналото може да потърси политически реванш под чадъра на прокуратурата

Атанасова напомни, че през тази година два парламента се провалили в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал бил наказан с ниска избирателна активност. Заради ниската избирателна активност парламентът не разполага с легитимност да си позволи нови авантюри и скандали. Не е ясно колко български граждани били лишени от правото си на глас заради машинациите и репресиите на служебното правителство. Илюзиите, че някои е победил безапелационно ще се разбие в действителността така, както се разби илюзията на протестните партии в последните два парламента, посочи Атанасова.

Атанасова увери, че ако бъде сформирано правителство ще получи необходимия толеранс и може да разчита на експертизата и опита на ГЕРБ за изготвяне на бюджета, който трябва да е през тази година. Качествено образование, борба с кризите, ускорен растеж, увеличаване доходите на хората, преодоляване на ценовата криза са основните приоритети на ГЕРБ за бюджета.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%

Атанасова ще настоява всяка стотинка държавен дълг да бъде обоснована и изхарчена правилно, но ще се противопоставят доходите на гражданите да бъдат увеличавани чрез заеми, които влошават публичните финанси. Първият проект за решение ще е за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избиране на ново правителство. През последните 6 месеца България загуби политическо време и голямата задача на 47-то НС е да върне страната в нормалния ритъм, да върне мостовете между партиите. Важно е според Атанасова, новите депутати да не си поставят цели, които не могат да постигнат. Длъжни сме да надмогнем партийните интереси и егото, за да облекчим българските избиратели за справяне с кризата, подчерта Атанасова.

ГЕРБ били създадени преди 10 години на днешния ден и Атанасова благодари на всички, които ги подкрепяли въпреки заплахите, изчегъртването и репресията. Днес ние носим отговорност пред нашите почти 600 000 избиратели, които очакват от нас ясна непримиримост към неспазването на законите. Избирателите ни ще получат точно това, но съставянето на правителство няма да стане за сметка на националния интерес и думи като нулева корупция и почтеност, нападна Атанасова ПП.