Без разисквания, чрез явно гласуване и с единодушно приети процедурни правила депутатите избраха за председател на 47-то Народно събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Това бе и първото направено предложение от името на ПГ на ПП от съпредседателя Кирил Петков - да бъде избран Никола Георгиев Минчев. Той представи автобиографията му - завършил право в СУ, стаж като адвокат, доказал се като отличен професионалист, "непримирим борец за каузи", с активна гражданска позиция. "Вярвам, че тези негови качества и образованието, почтеността, постоянството, ще допринесат отново 47-то НС да служи за успеха на България", каза още Петков.

Хамид Хамид от ДПС предложи почивка от 30 минути, за да бъдат обмислени кандидатури, но след нея ДПС не предложиха такава. Още една кандидатура бе предложена от трибуната - на ПГ на партия "Възраждане" предложиха за председател Цончо Томов Ганев, завършил Стопанска академия в Свищов, бизнесмен, занимаващ се с частна дейност, имащ непримирима позиция, винаги стоял наравно с партията за българщината и който ще може да представлява институцията на парламентаризма в 47-то Народно събрание.

След гласуване - първо на кандидатурата на Минчев - "за" бяха 158, въздържаха се 72 депутати, против беше един.

За Ганев гласуваха "за" 13 депутати, против 91, въздържали се 88.

ПП предлагат Никола Минчев за председател на Народното събрание

ПП предлагат Никола Минчев за председател на Народното събрание

"Демократична България" очаква предложението им

"Днес се поставя началото на парламентаризма на 47-то Народно събрание, а парламентът трябва да гарантира правата и свободите на гражданите. Трябва да оправдаем доверието, каза Минчев в първите си думи пред народните представители. Подчерта, че нагласите на обществото са да се изведе България на заслужено челно място в Европа.

С избора на формациите избирателят даде ясен знак за екипна работа, длъжни сме да се съобразим с волята му, тук ще има различни виждания, но нека ги посрещаме с обща воля и качествена и разумна дискусия." Да се работи в 47-то Народно събрание и в рамките на 4-годишен мандат да възстанови духа на взаимното разбирателство, призова Никола Минчев.

Приемете огромната ми признателност за честта да съм председател на Народното събрание. Тази чест е особено голяма, ще работя и вярвам, че всички заедно ще работим това да е място за дебати и дискусии, в които да се създават закони, които да помагат на развитието на страната и да я направят пълноправен член на ЕС, каза още той.

Да живеем в една по-добра България - това е промяната, за която всички мечтаем, каза в словото си Минчев.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%

Новите зам.-председатели на парламента

За зам.-председател на парламента ПП предложи Мирослав Иванов от Ямбол, завършил Икономика и Право в СУ, отдаден на професията за изграждането на нова модерна България. Кирил Петков смята, че "професионалните и лични качества на Мирослав ще повишат духа на дейността в НС".

Десислава Атанасова предложи от името на ГЕРБ/СДС Росица Кирова. Припомняме, че тя бе зам.-председател и в предишния парламент.

Хамид Хамид от ДПС препоръча на новия председател Никола Минчев да е пръв сред равни, да се отнася с еднакво уважение към всички ПГ, тъй като залата е виждала председатели, "симпатизирали на някоя група", както и да спазва правилника. Накрая предложи Мукаддес Налбант, завършила Философия, работила в МОН като зам.-министър и зам.-председател на 45 и 46 НС.

За зам.-председател БСП предложи Кристиан Вигенин. ИТН предложи за зам.-председател предходния председател на НС - Ива Митева. ДБ предложиха Атанас Атанасов, а Възраждане - Цончо Ганев, който бе предложен и за председател.

Без разисквания и след гласуване анблок предложените кандидатури бяха избрани с 239 гласа.

Парламентът избра и секретари и определи имената и ръководствата на парламентарните групи, след което първото заседание на Народното събрание бе разпуснато от Никола Минчев. Председателят призова за обща снимка на всички депутати от 47-то НС, част от тях обаче не разбраха и си тръгнаха. Снимка си направиха обаче в залата народните представители от ДБ. След известна суматоха депутатите отново се върнаха в залата и по-голямата част от тях си направиха общо фото.

Снимка 555992

Източник: БГНЕС