"БСП ще положат усилия за съставяне на стабилно мнозинство и редовно правителство в 47-о Народно събрание. Старите колеги ни познават, обръщам се и към новите - ние сме предвидими, разумни, ние сме социален стълб и гарант за стабилност на България". Това заяви председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова за старта на 47-я парламент.

Нинова пожела на добър час на новото Народно събрание и си пожела успех, разум и с добро решение за хората 4-годишен мандат. БСП влизат в парламента с три приоритета - започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността, превеждане на държавата и българския народ през кризите и активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с останалите държави-членки за ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя напомни, че преди 5 години БСП поставили диагнозата на досегашния модел на управление: "паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свой". Тогава социалистите започнали битката си, били сами, но тогава посочили и най-големите си врагове. Най-големите врагове не са ГЕРБ, а страхът, отчаянието и апатията. Ние се старахме да дадем на хората сили и кураж, а преди 1 година хората излезли на площадите, преодолели страха си и поискали промяната, напомни Нинова.

За БСП промяната се състои в три прости неща: закони, приети за хората, контрол върху прилагането на законите и справедливо правосъдие. Ако пресечем лобистките закони, корупцията, ако се реформира съдебната система, то промяната е станала.

БСП имат едно предимство - натрупали опит в изстрадалите битки и затова са наясно какво трябва да се направи. Готови са с конкретна антилобистка законодателна промяна, но трябва да се справят с три кризи и да не допуснат четвърта. Най-важната и неотложна задача сега е да се помогнат хората, да се стабилизира икономиката и да се справим с пандемията. Нямаме достатъчно време и много бързо трябва да предприемем мерки за компенсиране на социално слабите семейства, да се осигурят дърва за огрев, да се подпомогне бизнесът, децата да се върнат в училищата, детските градини, както и библиотеките на регулирания пазар, да се увеличат доходите и пенсиите, да се осигурят медикаменти и апаратура. За всичко това трябва да има работеща икономика за приходи в бюджета, настоя Нинова.

БСП са готови за разумни решение с програма за първите 100 дни. Тук идва сериозният въпрос пред депутатите за приемане на бюджета за 2022 г. Не сме попадали в такава безпрецедентна ситуация - служебен кабинет да представи свой проект за бюджет, който не може да бъде приет до края на годината и евентуален, предложен от новото мнозинство, посочи Нинова.

БСП искат да си свърша работата докрай и да се погрижат за хората.