47-ото Народно събрание започна работа с тържествено заседание в историческата сграда на парламента точно в 9:00 ч.

228 народни избраници се регистрираха в пленарна зала чрез електронната система. Броят на депутатите общо е 240, но 228 покрива необходимия кворум за откриване на заседанието.

То беше открито от най-възрастния депутат - д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ". 

В своето първо обръщение той обрисува ситуацията в държавата с "липса на доверие в институциите и политическата система, а бедността е ежедневие, около 2 млн. са извън страната, повече от тях са млади хора с професионален опит и знание, няма усещане за законност и справедливост".

"Радостен съм да видя толкова много хора в НС, вярвам в младите, защото носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели, идеали и очаквания." Кирилов обаче иска да им напомни думите на двама мислители и философи: "Свободата не е да правиш, каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш" и "И за истината - първоначално отричана за всички, после допускана за част и накрая приета от всички, защото е истина".

Време е да загърбим нашите лични интереси в името на националните обществени интереси, призова най-възрастният депутат и поиска: Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не и лесни, прозрачността в действията на политическите сили, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността".

Силви Кирилов анализира и исканията на народа. "Народът даде важни и съдбовни задачи и трябва да оправдаем доверието, с чувство за възможност и мобилизация и нашия морал за разрешаването им, в името на България и всички българи", каза той.

Народните представители положиха клетва. Тя гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз, след което и народните представители подписаха клетвени листове.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски дойде за първия работен на парламента, той обаче не се спря в кулоарите пред медиите преди началото на тържественото заседание.

Очаква се всички избрани председатели на парламентарните групи да направят изявления. Ключов и знаков момент за облика на новия парламент ще бъде изборът на председател. По-рано се появи информация, че четирите партии, от които се очаква да формират новото мнозинство, са се споразумели за ротационно председателство, като първа на тази длъжност бъде избрана Корнелия Нинова. Самата Нинова обаче отрече това да е вярно.

Припомняме, ПП "Продължаваме промяната" преговаря с Българската социалистическа партия, формацията "Има такъв народ" и коалицията "Демократична България" за съставяне на коалиционно правителство - очаква се именно те да съставят парламентарно мнозинство.

47-ото Народно събрание започва работа на 3 декември

47-ото Народно събрание започва работа на 3 декември

Според Радев партиите имали нужда от време за преговори...

В 47-ия парламент присъстват седем политически формации.

"Продължаваме промяната" ще разполага с 67 мандата, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. "БСП за България" ще има 26 депутати, ИТН - 25, а ДБ - 16 народни представители. Най-малобройна ще бъде групата на "Възраждане" с 13 депутати.

На тържественото заседание ще присъстват държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебното правителство.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.5%

От ЦИК обявиха списъка с избраните депутати

От ЦИК обявиха списъка с избраните депутати

Еднодневен е срокът номинираните от 2 района да изберат листата си