Депутатите от 47-ото народно събрание се заклеха днес в първото си заседание. В парламента са седем парламентарни групи, изчетоха декларации, избраха председател и ръководство на парламента и приключиха без коментари за състава на бъдещото правителство.

При напускане на сградата на Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който води преговорите с представители на останалите ПГ, коментира лаконично: "Когато сме готови с проекта на състава на правителство и структура на Министерския съвет и това се разпише в коалиционно споразумение - ще кажем ясно на медиите. Всичко преди това са спекулации", категоричен бе той.

180 страници четат партиите за коалиция

180 страници четат партиите за коалиция

В понеделник започват консултациите при държавния глава

За бюджета

Овладяване на ковид кризата, да се увличат пенсиите и да се осигури финансиране за лекарите на първа линия и за редица засегнати сектори - това бе направено по време на служебния кабинет и това стана без увеличение на бюджетния дефицит. Продължавайки сега по същия начин, ще можем да постигнем изключително добри за България резултати, в които, без да вдигаме данъчната тежест, ще успеем да заложим по-добри социални политики и инфраструктурна програма и изключителен подход, балансиран към развитието на страната с висок икономически растеж, изрази увереност за Бюджет 2022 Асен Василев.

По време на актуализацията на бюджета - той е разчетен така, че да издържи януари и февруари, за да няма катаклизъм и промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса. На въпроса защо служебният кабинет тегли извънредни средства, той каза, че в бюджета през 2020/2021 г. е заложено от Кирил Ананиев (тогава финансов министър от ГЕРБ) ниво на дълг и 880 млн. лв., които са били изтеглени първото тримесечие, за да се покрият разходите.

Ноември месец бюджетът е на плюс. Трябва да се влезе, да се говори с дирекциите, да се видят справките от НАП, Митници, да се видят прогнозите и кои разходи още не са направени, според Асен Василев. Да се коментира отстрани, не е професионално, категоричен бе той.

Февруари-март има падежи по дълга, това че са изтеглени сега, а не февруари и март - "не мисля, че ще направят каквато и да е разлика", заключи Василев. 

"Възраждане“ настоя за нови водачи, но съзря и страх сред депутатите

"Възраждане“ настоя за нови водачи, но съзря и страх сред депутатите

Няма да търпят ограничения, задължителни маски и задължителна ваксинаци

Кирил Петков също коментира, че коалиционното споразумение ще бъде подписано след "много работа, без лозунги, дати, критерии и имена". Всички спекулации в медиите вкарват непродуктивен шум, категоричен бе и той. Всяка една от партиите ще предложи имена за министри, ще бъдат обсъдени заедно, каза в заключение Петков и изрази надежда следващата седмица да имат предложения.

Реалистично е другата седмица да бъде подписано коалиционното споразумение, каза и Корнелия Нинова, лидер на БСП. Тя посочи, че първо се върви по хронологията, която вчера са очертали. "Първо изчистване на политиките в коалиционното споразумение, след това отговорностите към министерства и на трето място имена", добави тя. Всичко това трябва да мине през Национален съвет на БСП.

На въпроса дали тя ще има пост - Нинова каза: "Отказвам всеки ден да се обяснявам какво ще бъда или какво няма да бъда. Утре ще ме питате дали ще съм министър на звездите". 

Никола Минчев от ПП бе избран за председател на Народното събрание

Никола Минчев от ПП бе избран за председател на Народното събрание

С единно и плътно гласуване на 158 депутати