47-то НС се учредява в края на една година, която ще запомним в кризи и избори, а поредните избори предизвикваха и задълбочаваха кризите, и ако нещо отличава този парламент е безусловната отговорност, с която сме натоварени - да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите, всички избиратели искат точно това. Това заяви от трибуната на НС Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

По думите му избирателите показали, че не искат да гласуват за политици и партии, не дали властта на нито една партия, но и задължили да се търсят начини за решаване на кризата. Възстановяване на диалога и за да не бъдем грешно разбрани, казваме, че ще има управляващи и опозиция в този парламент, а ПГ на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката.

Мустафа Карадайъ направи анализ на изборния процес и проведените три парламентарни избора, даде пример, че ДПС искали машинно броене на хартиените бюлетини и не пропусна да нападне служебния министър Бойко Рашков. Натискът и репресията от вътрешния служебен министър минаха всякакви граници, под лозунга "борба с купения вот" бяха извършени престъпления срещу правата на българските граждани, незаконни арести, сплашване на активисти на партията, изброи лидерът на ДПС.

Поведението на полицията може да стане безконтролно, алармира ДПС. В изборния ден влязоха полицаи, а това е изрично забранено в закона, нарушени са принципи, законът е погазен, възмути се отново Карадайъ. Той атакува и РИК, и ЦИК, че са мълчали. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не е отчела всички действителни гласове и комисията дължи отговор. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и във всеки случай, в който има нарушение или престъпление - трябва наказание, каза още Мустафа Карадайъ. Той сравни годината с "мракобесните времена отпреди 89 г." Всеки да понесе своята отговорност, полицейщината ерозира държавността и демокрацията и не може да има никакви оправдания, категорични са от ДПС.

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

Първият звънец бе ударен от д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ"

Исканията са да се възстанови диалогът между политическите субекти и институциите, когато се говори за върховенство на закона, да се спазва стриктно Конституцията и законите на страната. Страната е в безпрецедентна ситуация от кризи, изискват се усилията на цялата нация и всички ресурси и възможности, затова трябва да започне да се решава със съставянето на редовен кабинет, каза още Карадайъ.

Той констатира "със съжаление", че България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост в сравнение с други страни, за оперативните програми не се говори, а бюджетът 2022 г. се отлага във времето. "Скоро ще осмислим думата "бедност" - растящи цени на ток, парно. България губи битката с пандемията поради безотговорното отношение - страната загуби повече хора, отколкото в Първата световна война", изреди той.

ДПС иска по мерките срещу ковид кризата и за тях да няма управляващи и опозиция, да има план, който да се следва. Накрая от името на партията ДПС Мустафа Карадайъ пожела здраве, търпение и мъдрост.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%