"Продължаваме промяната" ще предложи Никола Минчев за председател на 47-то Народно събрание. Това обяви пред журналисти на влизане в парламента председателят на най-голямата парламентарна сила Кирил Петков.

Минчев е юрист, завършил Софийския университет "Св. Климент Охридски" и практикувал като адвокат.

"Това е човек, на когото имаме голямо доверие, който има изрядна репутация, известен в нашите среди човек, борец за каузи, но междувременно преди това работещ в голяма международна кантора", представи проектопредседателя на НС Кирил Петков.

И намекна - може би председателството на законодателният орган няма да е на ротацинен принцип, каквито спекулации имаше в публичното пространство, като ПП ще предложи Минчев за председател за следващите 4 години.

Антоний Тодоров: Компромисна формула за кабинет ще потуши напрежението

Антоний Тодоров: Компромисна формула за кабинет ще потуши напрежението

Според него предварително се знаело за различията между партиите

"Разговорите вървят много конструктивно, надяваме се да имаме парламент и правителство за следващите 4 години", заяви Петков. Той изрази надежда - до края на седмицата по всяка вероятност ще бъде подписано коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", а до края на другата седмица да бъде предложен и поименния състав на правителството.

"Очакваме колегите от "Продължаваме промяната" да направят предложението си. Не знаем какво е то", коментира същевременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Отрече и да са предлагани министерски постове. Когато има конкретика, управителния съвет на коалицията ще съгласува тези предложения. Поне в днешния ден Иванов отрича да има насрочена лидерска среща.

На влизане в сградата на Народното събрание държавният глава Румен Радев бе лаконичен. Обяви обаче, че консултациите за съставяне на правителство ще започнат още началото на другата седмица, в понеделник.