Нужен ни е политически консенсус на реформаторските сили и устойчиво реформистко социално управление. От него зависи животът на парламента, съдбата на политическата система, която не може да понесе още едни предсрочни избори, зависи и съдбата на хората за преодоляване на кризата. Това заяви президентът Румен Радев в официалното си приветствие от трибуната на Народното събрание за началото на работата на 47-мия парламент.

Той поздрави народните представители, на които хората гласували доверие да ги представляват. Надеждата към новия парламент е огромна. Нека, преди да изговорим първите си думи от високата трибуна, преди първото гласуване, да осмислим мисията, която българските граждани възложиха, настоя Радев.

По думите му за първи път в рамките на година се формира трето Народно събрание, а предишните два състава на парламента живели кратко. От тях се чули неудобни истини, но са се повдигнали и въпроси за това, че не успели да излъчат кабинет. След политическите страсти през април дойде разочарованието от повторния парламентарен дебат пред юли, но българите не се обърнали назад. "Да, нашето общество търси изход от статуквото, но то вече каза "не" на реставрирането на авторитаризма", отбеляза Радев.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%

Време е за национален консенсус, който следва да съдържа важни приоритети, сред които да върнат на българите свободата и справедливостта. Тези ценности са предусловия за модернизацията и просперитета на България, каза Радев.

Румен Радев подчерта, че мисията на парламента се гради около консенсуса за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси за възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентаризма, да създадете условия за възраждане на свободното слово, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес, обърна се Радев към новите народни представители. Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческото време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата, а обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци преди броят на избирателите да не и надхвърлил броя на населението, каза Радев.

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта, посочи още президентът и добави, че ако депутатите това 47-о НС трябва да върнат обществения живот в руслото на закона. Задача номер едно остава да бъде прекратен прокурорският чадър над корупция и злоупотребите.

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

Първият звънец бе ударен от д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ"

Радев се надява на всички демократи от ляво и дясно, които трябва да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако Народното събрание не успее да направи промени в прокуратурата, то много скоро миналото ще потърси политически реванш. Всички добри намерения са обречени на провал без справедливост и законност, изтъкна той.

Българските граждани очакват от 47-то НС неотложни мерки и законови промени, които да позволят допълнителни мерки за справяне с кризата пред прага на зимните месеци. Борбата с пандемията също става приоритетна задача, отчете Радев.

"Възраждане“ настоя за нови водачи, но съзря и страх сред депутатите

"Възраждане“ настоя за нови водачи, но съзря и страх сред депутатите

Няма да търпят ограничения, задължителни маски и задължителна ваксинаци

Държавният глава засегна и темата с бюджета за 2022 г. На мнение е, че депутатите си струва да разгледат проектобюджета на служебното правителство. Той предвижда растеж на доходите, грижа за възрастните, стимулиране на малките общини, създаване на условия за икономически растеж.

Служебният кабинет длъжен да внесе бюджет и да запази стабилността

Служебният кабинет длъжен да внесе бюджет и да запази стабилността

Валери Белчев обясни все пак, че добавката за пенсионерите ще е 60 лв.

Днес е особено важен консенсусът около външната политика, в която всички институции са призвани неотклонно да отстояват националните интересни. Важно е дипломацията ни да бъде в ръцете от професионалисти от кариерата. Необходим е консенсус по темата, заложена нашата българска идентичност, култура, история и правата на сънародниците ни зад граница, каза Радев. Той увери, че президентската институция е отворена по всички важни външнополитически цели.

Радев изтъкна още, че парламентът трябва да предприеме реформи и законови промени, така че да може да се отбележи успех в образованието ,здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта. Те обаче няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност и предвидимост. Крайно време е да се промени порочната практика да се приемат законите тихомълком - това е вратата на лобизма и трябва да бъде затворена, настоя Радев.

Българският план за възстановяване позеленя, но не съвсем, смятат еколози

Българският план за възстановяване позеленя, но не съвсем, смятат еколози

Причината - до 2035 ЕС ще забрани и ползването на природен газ

По думите му внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост промени трябва да намерят своето място за ускорена икономическа трансформация. Всичко изброено дотук ще остане само добро пожелание, ако не мобилизираме усилията си за най-важната национална цел - укрепването на държавността. Необходими са непоколебими действия за демонтажа за отхвърления от избиратели управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, за задушаването на корупцията, за засилване на прозрачността над обществени харчове, призова Радев.

Държавният глава настоя - от депутатите зависи да затворят портата на времето. Не можем да си позволим да пилеем историческо време и национален ресурс. Радев се надява, че парламентът има капацитета, енергията и решимостта да върне оптимиста на българите и да изведе страната по пътя на модернизацията и развитието. Румен Радев пожела успех на новите народни представители в тяхната мисия.