5 222 119 000 лева са разплатени по всички европейски инструменти.

Това заяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на Яне Янев и Димитър Колев относно политиката на правителството за изпълнение на мерките, приети от Консултативния съвет за национална сигурност на 14.9.2009 г. в областта на европейското финансиране.

Създадена е постоянна работна група, която контролира разходването на европейски средства, уточни премиерът.
Борисов припомни, че са "отпушени" средствата по 7-те оперативни програми.

Изготвени са общи насоки за избягване на конфликт на интереси, обясни още премиерът. Създадени са и указания за тълкуване на понятието "конфликт на интереси", заяви още министър-председателят.
Въведено се 100% финансиране на проекти по програмата за Развитие на селските райони, които са от обществен интерес, допълни Бойко Борисов.

Системата ИСУН към МЗХ е изцяло изградена, категоричен е министър-председателят.

Следващата седмица, обясни Борисов, в сряда, четвъртък и петък, по покана на премиера идва делегация на ЕК. С евроекспертите ще се обсъдят мерките за подобряване на капацитета на държавата да усвои европарите.

Според Яне Янев обаче има доста пропуски в постигнатото от кабинета след 14.09.2009. По програмата за развитие на селските райони няма изградена интегрирана информационна система, няма изграден и гаранционен фонд по програмата, изтъкна лидерът на РЗС.