Очакват се съкращения на повече от 5000 души във въоръжените сили.

Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Веселин Близнаков, който говори за плановете за трансформация на армията на среща с медиите в курорта Боровец, предаде БНР.

Като припомни, че предварителните рамки на предвижданите съкращения във въоръжените сили са между 1000 и 9000 души, министърът каза, че стремежът е промените да бъдат реализирани, но те да бъдат "повече от средното аритметично на тези две числа".

Съществено ще бъде издигната ролята на Съвместното оперативно командване (СОК), което е единствената структура, на която ще бъде увеличен численият състав, каза министър Близнаков.
СОК осъществява планирането и оперативното ръководство на подразделения от БА при участието им в операции на територията на страната и извън нея.

Разчетите за трансформацията и ревизирания План 2015 предстои да бъдат разгледани в Съвета по отбрана, а след това и от правителството.

Ще бъдат закрити някои гарнизони и войскови райони, ще има промени в щабовете на видовете въоръжени сили, в ГЩ и МО ще се премахват дублиращи се структури за по-ефективна дейност.

Участието в задгранични операции остава приоритет за военното ведомство.

Министърът на отбраната открои необходимостта от пренасочване на способности в посока експедицонни сили.
Няма нужда от поддържане на класически военни способности и армия за териториална отбрана в същите размери и вид както досега, аргументира се Близнаков.

Той припомни ангажимента на България за участие с осем процента от Сухопътните войски - 1600 души, в задгранични операции.

Засега не можем да изпълним това задължение поради липса на финансови ресурси и способности, каза военният министър.

Той изтъкна, че България е на 3-5 място в НАТО по численост на въоръжените сили на глава от населението и на последно място по финансова осигуреност на един военнослужещ.

Предвижда се още най-малко 90 процента от военните имоти с отпаднала за армията необходимост да бъдат предлагани на търг и най-много 10 процента - за замени.

Причината е, че военното ведомство вече има възможност да харчи за капиталови разходи средствата, получени от продажби на имоти.

Модернизацията на армията също остава приоритет. Освен започналите вече проекти, до април трябва да стартира комуникационно-информационната система (КИС), с наличието на която са свързани немалка част от декларираните пред НАТО способности - т.нар. цели на силите.

През 2008 г. като начална сума за КИС са предвидени около 7 млн. лева, през 2009 - 8 млн., през 2010 - 14 млн. лева.

Близнаков изрази и тревога по отношение на липсата на интерес към военната професия, което определи като проблем, и добави, че ще бъде направен опит за актуализиране на заплащането на професионалните войници.